Започна обратното броене на последните седем дни преди старта на

...
Започна обратното броене на последните седем дни преди старта на
Коментари Харесай

Мисията Психея, която ще търси желязо и никел в астероид, стартира след седмица

Започна противоположното преброяване на последните седем дни преди старта на задачата Психея. След седмица сондата на НАСА ще се насочи към Главния астероиден пояс, ситуиран сред Марс и Юпитер. След като измине 4 милиарда километра, тя ще доближи до метеорита (16) Psyche през 2026 година

Изстрелването, което беше отлагано няколко пъти, понастоящем е планувано за 17:38 ч. наше време за идващия четвъртък, 5-ти октомври. Ракетата Falcon Heavy на SpaceX ще бъде изстреляна от стартовия комплекс 39А в галактическия център „ Кенеди “ във Флорида.

Астероидът Психея (Psyche) е неповторим с това, че е формиран най-вече от метал. Този състав го прави изключителна цел за учените, защото той може да е ядро на примитивна протопланета. Ето за какво задачата на задачата ще бъде да изследва този метеорит, с цел да разбере по-добре образуването на скалистите планети и техните железни ядра.

Уникалният състав на Психея

Астероидът Психея е прочут с необичайния си състав: състои се най-вече от метали, основно желязо и никел. Тази специфичност го отличава от множеството други метеорити, които са формирани най-вече от скали и минерали.

Концентрацията на метали в Психея е извънредно висока: изчислено е, че ядрото му може да се състои от над 90% желязо и никел. Това го прави сходно със състава на ядрата на земеподобните планети като Земята, заради което се допуска, че може да е откъс от примитивна протопланетна планета, която се е разпаднала или е била унищожена по време на ранните стадии от образуването на нашата Слънчева система преди 4,5 милиарда години.

Високото наличие на метали прави (16) Psyche доста забавна за учените. Задълбоченото проучване на този обект може да даде скъпа информация за образуването и еволюцията на планетарните ядра. А също и за разпределението на металите в ранните стадии на образуването на скалистите планети.

Специалната задача

Изображения на метеорит (16) Psyche, получени в пет разнообразни времеви интервала, подредени по фаза на въртене и изследвани с разнообразни модели

Научните цели на задачата „ Психея “ могат да се обобщят по следния метод: да се проучат стоманените ядра на скалистите планети. Изследването на този метеорит би било еднакво на издълбаване на една от скалистите планети в нашата Слънчева система, като се изследва цялостен нов свят, построен не от скали и лед, а съвсем напълно от метал.

Екипът на задачата има за цел да дефинира дали Психея в действителност е протопланетно ядро или скупчване на неразтопен материал. И по този метод да оцени относителната възраст на другите елементи на повърхността. Освен това се планува да се проучва обширно химическият състав на Психея и по този метод да се разкрие нейната история.

За тази цел сондата ще бъде оборудвана с мултиспектрална камера за изображения, гама- и неутронен спектрометър, магнитометър и гравиметричен инструмент в X-обхвата.

Освен това в границите на „ Психея “ ще бъде тествана нова комплицирана технология за лазерна връзка, която разрешава данните да бъдат кодирани във фотони в близкия инфрачервен диапазон, а не с радиосигнали за връзка със Земята. Използването на светлина вместо радио би трябвало да разреши на сондата да предава повече данни за по-кратък интервал от време.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР