Започна международният филмов фестивал в Кан. Форумът се завърна към

...
Започна международният филмов фестивал в Кан. Форумът се завърна към
Коментари Харесай

Зеленски с видеообръщение на откриването на фестивала в Кан

Започна интернационалният кино фестивал в Кан. Форумът се завърна към нормалния си формат и календар, откакто предходната година поради пандемията беше проведен през юли. В конкурсната стратегия са включени 21 кино лентата. 75-то юбилейно издание ще продължи до 28 май.

След две години, белязани от COVID-19, празничната атмосфера се завърна на френската Ривиера. Кан още веднъж се извърши със звезди, кинолюбители или просто фенове, нетърпеливи да видят огромните звезди на аления килим.



Появата на Володимир Зеленски на огромния екран във фестивалния замък в Кан в началото провокира изненада, само че след това публиката се изправи на крайници и го приветства. В близо 10-минутното си видеообръщение украинският президент осъди водената от Русия война и прикани светът на киното да не мълчи, правейки асоциация с кино лентата на Чарли Чаплин " Великият деспот ".

" Необходим е нов Чаплин, който потвърди, че киното не е нямо. Омразата ще изчезне и диктаторите ще умрат. Накрая, би трябвало да победим ", сподели Зеленски.

Американският артист и режисьор Форест Уитакър получи " Златна палма " за изцяло творчество.



" Голяма чест е да бъда с вас през днешния ден и да честваме силата на филмовото изкуство ", сподели той.

Преди 34 година Уитакър за първи път получи огромната на премия на фестивала в Кан, когато беше отличен за най-хубав артист за ролята си на джаз музиканта Чарли Паркър в подукцията на Клинт Истууд " Птицата ". През годините Уитакър неведнъж е взел участие с други филми, в това число като продуцент.



В конкурсната стратегия са включени филми на пет дами режисьори. Участва и съветският режисьор Кирил Серебренников, който напусна страната си. 35 хиляди са акредитациите за фестивала, съгласно уредниците. Сред тях - 12 хиляди представители на кино промишлеността от 110 страни.

В продължение на 10 дни Кан ще бъде празник с богата стратегия и блестящи празненства.

Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР