Започна маркирането на опасни и гнили дървета в лесопарковата част

...
Започна маркирането на опасни и гнили дървета в лесопарковата част
Коментари Харесай

Започна маркирането на опасни, сухи и гнили дървета в лесопарковата част на Борисовата градина

Започна маркирането на рискови и гнили дървета в лесопарковата част на Борисовата градина. Инициативата е част от дейностите, включени в акцията 135 години „ Княз-Борисова градина “ и е вследствие на решението на Столичния общински съвет, взето с единогласие на съвещание в края на август, когато беше призната Инвентаризацията и анализът на положението на дърветата в Борисовата градина, осъществена от специалисти на Лесотехническия университет в София. Маркирането на рисковите, сухи и гнили дървета ще обхване пилотен сектор – карето сред бул. „ Драган Цанков “ и бул. „ П.К. Яворов “ и основните алеи около стадион „ Българска войска “.
„ Надяваме се дейностите по маркирането да приключат до месец-месец и половина. След това ще се образува комисия, която ще бъде междуинституционална и която ще одобри поставената маркировка. Тя ще включва специалисти от „ Зелена система “, от Българска академия на науките, от представители на организацията за отбрана на птиците, от Общинския съвет и други След приемането към този момент може да се пристъпи по предприемане на дейности за унищожаване на рисковите сухи и гнили дървета. А за бистрота и по-голяма сигурност на осъществяването премахването ще се извърши от общинско дружество – Управление на общински земи и гори. “, сподели шефът на Дирекция „ Зелена Система “ Димитър Данчев.
Мартин Борисов, лесовъд и учител в Лесотехническия университет, който е част от групата, която води процеса по маркиране, съобщи, че съгласно него по-малко от 5% от общия брой дървета ще бъдат отстранени. Той изясни, че най-лесният метод да се дефинира едно дърво за рисково е то да е напълно изсъхнало – тогава абсолютно би трябвало да се отстрани. „ Но има белези като да вземем за пример засъхващи водещи клони от короната и върха на короната или внезапни, останали от някакви пострадвания – всичко това е знак, че в дървото протичат процеси по изгниване “, сподели Борисов.
Директорът на дирекция „ Зелена система “ Димитър Данчев напомни, че инвентаризацията на цялата Борисова градина се извърши в края на 2016 година „ Не гоним периоди, а гоним качество. Когато се разхождаме в парка, би трябвало да се оглеждаме за маркирани дървета и да бъдем по-внимателни към тях “, посъветва Данчев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР