Започна контролирано изпускане на водите на язовир Искър по предписание

...
Започна контролирано изпускане на водите на язовир Искър по предписание
Коментари Харесай

Контролирано изпускат язовир Искър

Започна следено изпускане на водите на язовир " Искър " по наставление на Министерството на околната среда и водите. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова пред публицисти в Панчарево. Една седмица ще продължи интервенцията по освобождение на водни размери.

Целта е превантивно освобождение на размери в язовира поради сезона на преваляванията . Тази процедура се прави от няколко години, с цел да няма проблеми за хората, които живеят по поречието на река Искър, разгласи кметът на София.

Има разпознати няколко сериозни точки, една от тях е при болничното заведение в Кокаляне, сподели Фандъкова. Експерти наблюдават, в случай че има повишаване на водните равнища, да се слагат спомагателни насипи. Преди изпускането е прочистено коритото на река Искър. Сега се изпуска 15 кубика на секунда. Може да се поемат към 30, добави Фандъкова.

 Класифицират язовирите по величина и заплаха
Класифицират язовирите по величина и заплаха

Симеонов съобщи, че поставят завършек на безстопанствеността

Екоминистър Нено Димов изясни, че към 14% от язовира е свободен . Очаква се през месец май да бъде най-високият приток на вода.

През месец април има минимално превишаване на прогнозната стойност за притока на вода в язовира. С тези 10 млн. кубика, които са планувани да бъдат изпуснати, ще се обезпечи нужния размер , с цел да бъде поета цялата вода, която се чака през месец май.

Според Нено Димов коритото на реката след язовира е задоволително добре прочистено и не се чакат терзания при проводимостта.

Предписания и ограничения се подхващат за всички язовири, изясни Димов. Ежемесечно има наставления към всички язовири. Вземат се ограничения, с цел да няма проблеми, добави той.

Според Фандъкова, за последните години най-важната е предварителната защита и за това почистват коритата на реките.

През 2017 година за пръв път от десетилетия са прочистени към 120 км речни корита, похвали се столичният кмет. Очакват и секторът, стопанисван от регионалната администрация, да бъде прочистен. Готвят план за финансиране на последния сектор от 15 км, които да бъдат прочистени . Очакванията са за 2018 година да бъдат прочистени към 85 км речни корита, разгласи кметът на столицата.

 Установиха, че язовир
Установиха, че язовир " Рогозен 1 " към този момент е безвреден

Дигата към язовирната стена е обезопасена

В дейностите по подсигуряване на спомагателни насипи по реката и наблюдението на сериозните точки се включват и доброволци, които работят дружно с предприятието " Язовири и каскади ", " Напоителни системи " ЕАД, Областната администрация, Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ".

Днес е построена дига на една от сериозните точки по поречието на реката - при Специализираната болница за дълготрайно лекуване и рехабилитация в село Кокаляне, регион " Панчарево ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР