Започна изграждането на телена ограда по границата с Румъния за

...
Започна изграждането на телена ограда по границата с Румъния за
Коментари Харесай

Ще се изгради телена ограда по границата с Румъния заради риск от чума по свинете

Започна построяването на телена ограда по границата с Румъния за ограничение на риска от африканска чума по свинете, разгласи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на съвещание на регионалния координационен щаб в Силистра.

Щабът е основан, с цел да бъдат подхванати ограничения за недопускане и ограничение на болестта африканска чума по свинете.

Вече е почнало построяването на оградата на две места, следва да стартира и в трети сектор. Първоначалната концепция е била да бъде подложен електропастир, само че той не би спрял по-силните животни, в случай че се засилят. 

Спряхме се на четириредова телена ограда с бодлива тел. Един линеен метър на бодливата тел е 15 стотинки, четири реда са 60 стотинки на линеен метър. Коловете ще бъдат през два метра и половина, изясни Порожанов и посочи, че построяването ще се разпореди от трите районни дирекции по горите.

Министърът на земеделието осведоми, че Българската организация за сигурност на храните (БАБХ) е в непрекъснат контакт с румънските управляващи. Всички ограничения, които се подхващат са общоприети и са за целия Европейски съюз.

Той сподели още, че контролът върху придвижването на животни се рапортува както от службите на Министерство на вътрешните работи, по този начин и от гранична полиция.

Препоръчахме да се следи и придвижването на животни, тъй като непрестанно се залавят такива, които са без документи. Българските стопани би трябвало да бъдат доста виновни, акцентира Румен Порожанов.

По думите му съществена мярка за биосигурност е обезпечаване на 10-километрова зона към огромните свиневъдни обекти. Експерти от БАБХ са обиколили и разпознали всички задни дворове, като сега има 620 обекта с 630 животни. Предстои да бъдат разказани още към 120 обекта.

Други ограничения, които са подхванати, са стерилизация, граничен надзор и срещи в огромните свинекомплекси за разяснение на ограниченията за биосигурност.

Тяхното съблюдаване е от извънредно значение, защото понижават риска за свинете, отглеждани в огромните комплекси, а също и тези за домашно развъждане.

Ще предложа ограничаване на груповия лов, изключително в граничните региони, защото той крие доста рискове, сподели още министърът по въпроса с груповия лов и изменението на закона.

В новосформирания щаб вземат участие регионалният шеф на Силистра Ивелин Иванов, шефът на Областна дирекция по сигурност на храните – Силистра доктор Себахтин Мюмюн Халид и шефът на регионална дирекция на Министерство на вътрешните работи старши комисар Кристиян Петров.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР