Започна изграждането на нова камбанария към православната църква Св. Атанасий“

...
Започна изграждането на нова камбанария към православната църква Св. Атанасий“
Коментари Харесай

Изграждат нова камбанария към църквата в Българово

Започна построяването на нова камбанария към православната черква „ Св. Атанасий “ в Българово, оповестяват от Общината.

Зад реализирането на амбициозния план стоят локален предприемач, църковното настоятелство и локалното кметство. Активно в реализирането на благородната концепция се включват и от Каменната кариера край града, които обезпечават част от строителните материали. Неоценими са напъните и на отец Захарий Дечев от храм " Св. Атанасий ".

Камбанарията ще бъде построена от дялан камък и специфична дървена структура, като архитектурата ще бъде съобразена с тази на храма „ Св. Атанасий “. По този метод дружно с храма и костницата ще образуват архитектурен комплекс.

Църквата „ Св. Атанасий ” е издигната в средата на 1854 година

В нея през февруари 1878 година се укриват локалните поданици от оттеглящите се след настъплението на съветските военни елементи башибозуци.

След къса блокада за часове са изклани всичките 400 поданици. Костите са заровени от руснаците, а след откриването им е издигната костница. През 2020 година започва план за създаване на музей върху костницата и възобновяване на цялото пространство към църквата, която е монумент на културата от 1979 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР