Започна издирването на трима непалски алпинисти, паднали в пукнатина по

...
Започна издирването на трима непалски алпинисти, паднали в пукнатина по
Коментари Харесай

Издирват трима непалски шерпи, изчезнали на Еверест

Започна издирването на трима непалски алпинисти, паднали в цепнатина по време на нанагорнище на Еверест. Това е първият сходен случай на най-високия връх в света през този сезон, съобщи организация „ Франс прес “, представен от БГНЕС.
Триото е прекосявало през подлия хладилник Кумбу, до момента в който е носело хранителни запаси към лагер 1 - междинна станция по маршрута към 8 849-метровия връх Джомолунгма.
" Все още получаваме детайлности, само че знаем, че тази заран те са били ударени от мощен снеговалеж и са изчезнали в пукнатината ", сподели Бигян Койрала от отдела по туризъм на Непал. По думите му екипите в базовия лагер работят дружно за издирването и спасяването.
Ледникът Кумбу е рисков, непрекъснато изменящ се мразовит шир, който изисква от катерачите да преодоляват пукнатини по нестабилни „ стълби “.
Хеликоптерът, изпратен за издирването, се завърна, без да открие изчезналите алпинисти.
Непалските водачи - нормално етнически шерпи от долините към Еверест, се смятат за гръбнака на всяка експедиция за нанагорнище в Хималаите.
Шерпите са и към една трета от смъртните случаи на Еверест, което акцентира рисковете, които поемат в услуга на стотиците авантюристи, стремящи се да изкачат най-високия връх в света.
За всяка експедиция водачите правят няколко предварителни рискови пътувания, с цел да пренесат палатки, храна и кислородни бутилки до високопланинските лагери. През 2014 година голяма маса от сняг, лед и скали пада и убива 16 непалски водачи в един от най-смъртоносните произшествия в Хималаите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР