Започна гореща седмица в България, най-високите температури ще бъдат в

...
Започна гореща седмица в България, най-високите температури ще бъдат в
Коментари Харесай

Гореща седмица в България: До 42 градуса в петък

Започна гореща седмица в България, най-високите температури ще бъдат в четвъртък и петък. Тогава в цялата страна те ще са по-високи от климатичните правила, показват от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките.

За 11 юли - вторник , ще има предизвестие от първа степен - жълт код, за високи температури в 19 области в страната. Очакваните оптимални температури в низините ще са към и над 35 градуса.   

Около обед и следобяд ще е горещо

В сряда ще бъде слънчево, към и след обяд - горещо. Максималните температури тогава ще бъдат сред 34 и 39 градуса, по Черноморието - 28-32 градуса.

В четвъртък и петък ще бъде слънчево и горещо. Повишението на температурите ще продължи и в петък, преобладаващите оптимални - ще бъдат сред 37 и 42 градуса. В петък по здрач и през нощта против събота, под въздействие на преминаващ  леден атмосферен фронт, над Северна България ще има краткотрайни нараствания на облачността, само че единствено на изолирани места ще прегърми. Възможно е и да превали. Северозападният вятър ще се усили.

Ще усетим дъха на Африка, сподели климатологът

В събота ще доминира слънчево време, с краткотрайни нараствания на облачността, само че единствено на изолирани места в планинските региони кратковременно ще превали и прегърми. Температурите ще се намалят с 4-5 градуса, само че ще се задържи горещо.

Според проф. Левент Курназ 2023 година ще бъде най-горещата година, преживявана от човечеството

В неделя ще бъде най-вече слънчево и горещо. Временни нараствания на облачността ще има в следобедните часове над планинските региони, само че вероятността за превалявания е доста дребна.

В началото на идната седмица също ще бъде слънчево и горещо. Температурите още веднъж ще се покачат и преобладаващите оптимални ще бъдат още веднъж сред 35 и 40 градуса.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР