Започна гласуването в Румъния на изборите за местни органи на

...
Започна гласуването в Румъния на изборите за местни органи на
Коментари Харесай

В Румъния избират днес кметове

Започна гласуването в Румъния на изборите за локални органи на властта, обсъждани като тест за политическите партии преди парламентарните избори по-късно тази година, съобщи ДПА.

Вотът съставлява преломен миг за румънската политика, отбелязва организацията. Основната борба ще бъде сред ръководещата Национално-либерална партия (НЛП) и опозиционната Социалдемократическа партия (СДП).

Национално-либералната партия на премиера Лудовик Орбан е понастоящем на власт, само че не разполага със несъмнено болшинство в Народното събрание и разчита на поддръжката на социалдемократите в съпротива.

Над 18 милиона румънци имат право на глас на днешните избори, които в началото бяха планувани за юни, само че бяха отсрочени поради пандемията от COVID-19, заяви Българска телеграфна агенция.

Румънските гласоподаватели ще избират кметове, локални и окръжни препоръки и ръководители на окръжните препоръки.

В западния град Тимишоара за пръв път в историята на страната претендент за кмет е чужденец. Германският политолог Доминик Самуел Фриц е повдигнат от третата най-голяма политическа мощ в страната - Съюза за избавление на Румъния. 36-годишният претендент е бил началник на кабинета на някогашния немски президент Хорст Кьолер, припомня ДПА.

На 6 декември в Румъния ще се произведат и постоянни парламентарни избори.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР