Започна гласуването на изборите за Държавно събрание (парламент) на Унгария.

...
Започна гласуването на изборите за Държавно събрание (парламент) на Унгария.
Коментари Харесай

Ключов вот в Унгария

Започна гласуването на изборите за Държавно заседание (парламент) на Унгария. Изборните секции отвориха порти в в 06,00 ч. локално време (07,00 българско) и ще работят до 19,00 ч. (20,00 ч. българско време).

Гласоподавателите ще изберат 199 депутати в еднокамарния парламент - 106 непосредствено от изборните региони и 93-ма от националните партийни листи, съобщи ДПА.

Регистрирани са 8 253 954 гласоподаватели, заяви Националната изборна комисия, представена от ТАСС. Над 7,8 млн ще гласоподават в Унгария, а в 118 дипломатически представителства в чужбина - 58 000 души, съобщи председателката на комисията Илона Палфи. По думите й над 378 000 унгарци, живеещи в други страни, са получили опция да дадат гласа си по пощата, съобщи ТАСС.

В изборите вземат участие пет огромни политически сили и придвижвания, а също и дребни партии, които за влизане в Народното събрание би трябвало да преодолеят петпроцентова преграда. Със свои претенденти вземат участие партиите от ръководещата коалиция "ФИДЕС - Унгарски цивилен съюз " и

Християндемократическата национална партия, основният им конкурент - Движението за по-добра Унгария (Йоббик), обединеният блок на Унгарската социалистическа партия и партията "Диалог за Унгария ", партията на Зелените- "Политиката може да бъде друга ", партията "Демократична коалиция ".

Мониторинг реализират 166 интернационалните наблюдаващи. Активността на гласоподавателите съгласно института за публичното мнение Незопонт се чака да бъде към 65%. Институтът Републикон, представен от ДПА, предвижда ФИДЕС да завоюва 41 % от гласовете, надалеч пред крайнодясната Йоббик с 21 % и Унгарската социалистическа партия с 19 %. Поради неналичието на анкети на излизане от секциите, първите планирани резултати ще станат известни едвам късно вечерта.

Унгарският министър председател Виктор Орбан пусна бюлетина на днешните парламентарни избори и сподели, че е дал своя вот за "бъдещето на Унгария ".



Орбан гласоподава със брачната половинка си в учебно заведение в Будапеща, покрай дома им. Той сподели пред събралите се публицисти, че ще почете решението на унгарските гласоподаватели и добави, че гласоподава рано, с цел да продължи да пропагандира до затварянето на изборните секции тази вечер.

Орбан се бори да застане за трети следващ път на премиерския пост. Ако успее, това ще му бъде общо четвърти мандат от 1998 година насам.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР