Започна демонтажът на Паметника на Съветската армия в София. Основанието

...
Започна демонтажът на Паметника на Съветската армия в София. Основанието
Коментари Харесай

Д-р Тодор Чобанов: МОЧА не показва истински събития, част от пропаганда е

Започна демонтажът на Паметника на Съветската войска в София. Основанието на регионалната администрация е, че монументът е рисков за жителите.
 
" Паметникът припомня за репресиите, от които са наранени доста фамилии. Той подменя действителни събития, които нямат нищо общо с българската история. Част е от една агитация. Ние възвръщаме същинската история. Първата стъпка е премахването на лъжата. Паметникът не демонстрира същински събития. Нямаме единна визия за близкото минало. Трябва да бъде сменен с български ", разяснява историкът доцент доктор Тодор Чобанов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
 МОЧА - монумент на окупационната руска войска МОЧА - монумент на окупационната руска войска Източник: Zonanews
По думите му липсват монументи на някои от най-важните персони, измежду които са хан Аспарух, хан Кубрат, Борис Кръстител и Симеон Велики.
 
" Това е една доста закъсняла акция. Комунистическият режим отстрани българските монументи и ги размени с агитация. България е облечена в агитация. Във Виена е войнишки паметникът, тук не е подобен казусът. Ние сме млада народна власт и като общество постоянно не можем да вземем мъчителни решения ", сподели още доцент Чобанов.
 
" Пропуснахме десетилетия да го проведем този диалог. Редно е паметникът да се демонтира, да се реставрира и на това площадно пространство да се мисли за прекрасен български монумент. Времето деформира тези паметници. Трябва да отидат в музей и да създадем от тях някакъв тип туристическа атракция, само че не в центъра на София и не пред Народното събрание. Не може да се извисява някой, който развява оръжие, някой, който е окупирал България ", разяснява историкът.
 
Доц. Чобанов акцентира, че българският народ не може да бъде признателен, че му е оповестена война и хиляди почтени са осъдени със гибел.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР