Започна блъсканица. Всички хукнаха към ескалатора. Всички крещяха; всички бягаха,

...
Започна блъсканица. Всички хукнаха към ескалатора. Всички крещяха; всички бягаха,
Коментари Харесай

Всички крещяха; всички бягаха, беше ужасно, говорят очевидци на стрелбата в Москва

„ Започна навалица. Всички хукнаха към ескалатора. „ Всички крещяха; всички бягаха, беше извънредно “, споделя пред Ройтерс един от очевидците, видял по какъв начин нападателите убиват хора в концертна зала край Москва.
„ Внезапно зад нас се чуха трясъци – изстрели. Изстрел – не знам какво “, сподели за Ройтерс различен очевидец, поискал анонимност. „ Имаше суматоха всички крещяха, чуваха се изстрели. Някой извика „ Бягайте! “, различен крещеше „ изстрели “, а трети единствено пищяха. “
Руските следователи оповестиха, че броят на починалите е над 60. Здравните управляващи обявиха, че към 145 души са ранени, от които към 60 са в сериозно положение.

„ Ние бяхме на балкона, на горния етаж. Остава 10 минути преди началото на концерта, доста хора към този момент се бяха събрали, 70% от залата беше цялостна “, сподели фотографът Дейв Примов, който също е бил в залата, когато стартира стрелбата.

Хората, които към този момент са били в публиката и не са видели мъже да влизат във фоайето и да откриват огън, в началото не са разбрали какво се случва.
„ Не разбрахме, че това са изстрели – помислих, че са някакви фойерверки. Някакъв тип безконечен залп, може би някакви клаксони? Обърнах се един път в залата, повторно. А на третия път осъзнах, че цялата зала стартира да се разпръсква в разнообразни направления “, спомня си Софико Квирикашвили. „ Чухме, както ми се стори, звуци от фойерверки. И моят другар, който беше на концерта с мен, също намерения, че става дума за заря. И по-късно видяхме хора, които вървяха по долната част на залата, по-близо до сцената, в навалица, като парен локомотив. Не разбрах какво е това “, споделя Дейв Привов.
Тези, които са седели по-високо и не са имали време да избягат бързо през партера и сцената, са напуснали по различен маршрут. „ Звуците от „ фойерверките “ ставаха все по-силни и по-близки, в залата настъпи голяма суматоха, хората започнаха да се разпръскват в разнообразни направления, само че се блъскаха един в различен, нямаше евакуация “, продължава описа си Дейв Привов.

„ Бягахме към техническата част на „ Крокус “, към балконите. И просто се натъкнахме на разнообразни затворени порти, хора в суматоха, някои плачеха, други се обаждаха на роднините си, трети чакаха асансьора, който не работеше. В общи линии се озовахме в една огромна тъмна стая. Оттам хората намерили излаз с изключение на по техническо стълбище, само че вратата, водеща към него, бе заключена. Бягащите фенове успяваха да я разбият “, споделя още Дейв. Докато някои очевидци описват за професионалната работа на охранителите, които бързо отворили всички порти, с цел да могат да се изтеглят, други имат по-малко шанс.

Руски следователи разгласиха фотоси на автомати „ Калашников “, тактически жилетки с голям брой аварийни пълнители и торби с гилзи.
Жителите на Москва и Московска област са помолени да дарят кръв. Малко след 20 часа през вчерашния ден нападатели в камуфлажни облекла откриха огън с автоматизирани оръжия по публиката на концерт в Подмосковието. Следват две детонации, избухва и пожар.

 

SafeNews припомня, че „ Ислямска страна “ пое отговорност за стрелбата и гърмежите в покрайнините на Москва. Бойци на ИД „ нападнаха огромна демонстрация в покрайнините на съветската столица ”, заяви групировката в своя Телеграм канал.
В региона на съветския град Брянск са арестувани двама обвинени за терористичната офанзива в Москва. Задържаните са таджикистанци и се ревизират за съпричастност към терористичната офанзива.

 

Източник: Ройтерс, BBC / Превод:SafeNews

Oще вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР