Започна активната фаза на най-голямото учение на НАТО след Студената

...
Започна активната фаза на най-голямото учение на НАТО след Студената
Коментари Харесай

“Сигнал към европейците”. НАТО впряга 90 хиляди военни край границите на Русия

Започна дейната фаза на най-голямото обучение на НАТО след Студената война “Непоколебим бранител 2024 ”. В него вземат участие всички типове и родове въоръжени сили на Алианса, десетки хиляди военнослужещи и стотици единици техника. Прочетете за огромните маневри, които ще продължат до края на май, в публикацията.

Как ще протече учението?

Според сюжета избрана измислена страна Оказус, откакто е анексирала прилежаща неназована страна, се е стаила за известно време. Тя е натрупала мощ, възстановила е армията и е напомпала популацията си с агитация. И по-късно е нападнала различен комшия - този път член на НАТО. Алиансът се базира на член пети от Устава.

На първия стадий ще уточняват логистиката, което е доста значимо за взаимоотношението. Вече се трансферират военни контингенти от цяла Европа и оттатък океана. Командването ще би трябвало да им обезпечи гориво, муниции, храна, гладко прекосяване по основните автомагистрали, да ги настани в казарми и да ги запознае с полигоните.

Това ще бъде последвано от многоседмично образование по тактически и стратегически сюжети, които биха могли да зародят в предполагаем спор: от борба с комбинирани оръжия до замяна на удари с тактически нуклеарни оръжия. Несъмнено Брюксел следи от близко напредъка на СВО и ще вкара в проекта на учението най-новите трендове във военната „ мода “ - като всеобщото потребление на ФПВ-дронове. Западните военни ще имат повече от задоволително време.

Кой взе участие

“Непоколебим бранител 2024 ” включва 90 хиляди бойци от всички 32 страни от НАТО (включително Швеция, която към момента не е призната официално). Географията на маневрите е балтийските страни, Полша, Германия. Те очевидно предвиждат въоръжен спор в региона на Сувалкския кулоар, през който съгласно някои западни политици и специалисти съветските танкови клинове ще си проправят път към Калининградска област.

Целият съюз ще ги спре. Англия ще изпрати 20 000 бойци, в това число 2000 моряци и 400 морски пехотинци на осем военни кораба. Очаква се присъединяване на самолетоносача “Кралица Елизабет ”, който по този мотив ще бъде трансфериран в Балтика дружно с изтребители от пето потомство Ф-35. Към тях би трябвало да се причислят до две ударни групи на самолетоносачи и десантен транспортен съд на Военноморски сили на Съединени американски щати.

Най-големи контингенти ще изпратят Полша (15 хиляди щика), Германия (десет хиляди) и Дания (5000). Общо в дейната фаза на ученията ще вземат участие 40-50 хиляди военнослужещи, 50 кораба, повече от 100 самолета и хеликоптера, към 1100 единици военна техника, в това число 133 танка и 533 бойни машини на пехотата.

Като част от “Непоколебим Защитник 2024 ” ще се проведат обособени маневри на “Кадрига 2024 ” на Бундесвера и “Драгон 2024 ” на полската войска. Германците ще упражняват бързо прекачване на въоръжени сили към източния фланг на НАТО - към Норвегия, Литва, Румъния или Унгария, с цел да придобият „ опит в разполагането и управлението на войски за дълъг интервал от време “.

Полските маневри включват отбиване на солидна военна инвазия от изток от обединените сили на Полша, Германия, Съединени американски щати, Франция, Испания и Турция.



Какво споделят в НАТО и Русия

„ Алиансът ще показва способността си да укрепва евроатлантическите територии посредством трансатлантическо прекачване на сили от Северна Америка. Ние ще възприемем изчерпателен метод със специфичен акцент върху демонстрирането на на практика умения. Такива маневри акцентират значимостта на качествата и разгръщането на силите в цяла Европа ”, сподели Кристофър Каволи, висш главнокомандващ на НАТО в Европа.

Москва осъди ученията на НАТО. Както сподели заместник-министърът на външните работи Александър Грушко, това е още един детайл от хибридната война, разгърната против Русия. Според него маневри от подобен мащаб бележат окончателното и окончателно завръщане на Алианса към действителностите на Студената война.

" Целта е ясна: посредством демонизиране на Русия, заплашване на елементарния човек, да се оправдае необузданото увеличение на военните разноски и изцяло провалената политика на поддръжка на режима в Киев за нанасяне на стратегическо проваляне на Русия. И в това време, да принудят европейците да се включат още по-енергично в конкуренцията във въоръжаването за наслада на американския военно-индустриален комплекс. Русия няма да се впечатли от тези провокативни демонстрации на мощ. Имаме всичко належащо, с цел да подсигуряваме надеждно нашата сигурност и отбранителна дарба “, акцентира Грушко.

Контекст

Ученията се организират на фона на разискване на „ нападателните проекти на Москва “. Западните политици и специалисти се надпреварват да предвиждат по кое време тъкмо Русия ще нападне Европа. Според немския министър на защитата Борис Писториус след пет до осем години. Главнокомандващият на шведската войска Микаел Бюден е по-малко съответен - " през идващите години ". Кремъл отхвърля всичко това.

Междувременно министърът на защитата на Латвия Андрис Спрудс съобщи, че балтийските страни ще построят 600 бункера на границата за 10 години, свързани с окопи и информационни проходи. Освен това Вилнюс утвърди огромна покупка на немски танкове ”Леопард-2 ”.

Междувременно съюзническите танкове ще маневрират в Балтийско море. За финален път сходно огромно обучение е извършено през 1988 година: “Рефорджър ” със 125 хиляди бойци. След Студената война за най-големите маневри до неотдавна се смятаха “Разклонение на тризъбец 2018 ” - 50 хиляди души.

И на Изток, и на Запад специалистите са единомислещи в едно: директен боен конфликт сред НАТО и Русия неизбежно ще докара до замяна на нуклеарни удари. Все още никой не е подготвен за това.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР