Заплатите в Румъния нарастват по-бързо от нашите. Разходите за един

...
Заплатите в Румъния нарастват по-бързо от нашите. Разходите за един
Коментари Харесай

Румъния ни бие по ръст на заплатите

Заплатите в Румъния нарастват по-бързо от нашите. Разходите за един час труд в България през второто тримесечие на годината са се нараснали с 11% на годишна база, оповестиха от европейската статистическа работа Евростат. В същото време разноските за труд в Румъния са нарастнали с 12,4%. Подобна беше обстановката и през първото тримесечие на годината, когато трудът в България нарастна с 12,9% на годишна база, а в Румъния – с 16,3%. Същевременно в края на предходната година междинната заплата у нас и в северната ни съседка беше съвсем една и съща – към 616 евро. Оказва се, че Румъния ни е настигнала по заплати и към този момент ни надминава.

На идващите две места по растеж на разноските за труд се подреждат Словакия (+10,6%) и Унгария (+10,1%). Топ 5 се добавя от Естония с растеж от 8,3%. Във всички страни от Европейски Съюз има нарастване на заплатите като да вземем за пример в Германия то е с 3,2%.

По отношение на обособените браншове на стопанската система ни максимален растеж на разноските за труд има в услугите – с 11,1%. В строителството нарастването е с 10,5%, а в промишлеността – с 9,8%.

Същевременно хлябът и редица други съществени храни в Румъния са по-евтини, в сравнение с у нас. В рамките на Европейски Съюз най-евтиният самун е в Румъния – цената му е 54% от междинното равнище за Европейски Съюз, оповестиха от Евростат. В България цената на хляба е 62% от междинното за Европейски Съюз равнище, а Полша е на трето място с 68%. Като цяло храната в Румъния е най-евтината в Европейски Съюз – 65,4% от междинното равнище в Европейски Съюз. На второ място по най-евтина храна е Полша с 67,9% от междинното равнище. България е чак на трето място като у нас цените на храните са 74,8% от междинните за Европейски Съюз.

През 2018 година хлябът е бил най-скъп в Дания (152% от междинното ниво), а на идващите места са Австрия (135%), Люксембург и Финландия (по 127%).

Цените на алкохола в България и Румъния са най-ниските в Европейски Съюз и са почти идентични – 74% от междинното равнище. Като тук влизат високоалкохолните питиета, бирата и виното. В Европейски Съюз най-скъп е алкохолът във Финландия (182% от междинното ниво), следвана от Ирландия (177%) и Швеция (152%).
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР