Заплатите в Пловдив бележат най-голям ръст на национално ниво. Възнаграждението

...
Заплатите в Пловдив бележат най-голям ръст на национално ниво. Възнаграждението
Коментари Харесай

Работещите в Пловдив с най-висок ръст на доходите, задминаха софиянци

Заплатите в Пловдив бележат максимален растеж на национално равнище. Възнаграждението на работещите под тепатата бележи нарастване от близо 13% на база 2016 година. По увеличение на приходите, Пловдив бие даже трудовия пазар в София, като по растеж на приходите на заетите, столицата остава на второ място, написа trafficnews.bg. 

Пловдив е на челно място и по новонаети чиновници в региона. Делът на работните места в столицата и област Пловдив се уголемява през миналата година – близо една трета от наетите лица през 2017 година са съсредоточени в София-град, а  към една десета в област Пловдив , демонстрира ново проучване на Industry watch.

Неслучайно, общият приход на наетите лица, отчитащ както покачването на заплатите, по този начин и основаните работни места, се усилва най-осезаемо точно в тези 2 области на страната. Други области с двуцифрен растеж на прихода от труд са Габрово, Ямбол, Софийска област, Бургас и Разград. Най-незабележимо – с под 1% годишно нараства приходът, който са получили наетите в областите Силистра и Добрич, а във Видин трудовият приход даже се свива през миналата година.

 Total_income_by_regions_2017

Пазарът на труда в България продължава да бъде динамичен през 2017 година, като коефициентът на претовареност на лицата на 15-64 години възлиза на 66.9%  и към този момент надвишава предкризисния пик  от 64% през 2008 година Въпреки че заетостта в релативно измерение към този момент надвишава нивата в апогея преди настъпването на международната рецесия, заетите лица като безспорен брой през 2017 година са с 210.5 хиляди по-малко от 2008 година Свиването на общия брой заети лица за десетилетие се дължи както на редуциране на работни позиции, по този начин и на демографски процеси, изразяващи се в застаряване на популацията и забележителна чиста емиграция, която се ускори след окончателното отпадане на рестриктивните мерки за работа на българи в Европейски Съюз през 2014 година

От позиция на търсените специалности, през 2017 година най-голямо е нарастването на заетия личен състав в услуги, търговия и защита (31.5 хил.) и лицата, ангажирани в специалности, неизискващи специфична подготовка (31 хил.). Тези два класа специалности изясняват близо половината от регистрирания напредък на заетостта през миналата година. Общо над 41 хиляди лица чисто са новозаетите квалифицирани служащи, машинни оператори и монтажници.

Засиленото търсене на труд в българската стопанска система през 2017 година в изискванията на твърди демографски ограничавания стои зад двуцифрения растеж на заплатите – приблизително с 10% общо за стопанската система през 2017 година На базата на размера на трудовото заплащане и динамичността през годината, секторите в българската стопанска система могат да бъдат разграничени условно на четири групи:

- браншове със възнаграждение над междинното и ритъм на нарастване на заплатите под междинния за страната (финансови услуги, енергетика, ИКТ);
- браншове с по-ниско от междинното заплащане и изоставаща динамичност – хотели и заведения за хранене, строителство, селско стопанство, просвета и развлечения;
- сектори с релативно високо възнаграждение и бърз растеж на заплатите – добивна индустрия и професионални дейности;
- браншове с по-ниско заплащане на труда, което обаче се повишава изпреварващо – интервенции с парцели, административни действия, обучение, търговия и авто-ремонт и преработваща индустрия.

 Wages_2017_level_by_change

 

Цените на жилищата шестте най-големи града на страната се разграничават доста, в случай че бъдат пречупени през междинното заплащане на работещите. След отчитане на разликите в заплатите, всред шестте най-големи града на страната релативно най-скъпи са жилищата във Варна (с 14.4% по-скъпи от София-град), а най-достъпни за работещите са жилищата в Пловдив

Регионалната динамичност на трудовите приходи зависи както от интензивността в действителната стопанска система, по този начин и от гъвкавостта на предлагането на труд по линия на включването на неактивни лица в работната мощ и вътрешната миграция от прилежащи по-малки обитаеми места. Възможностите за намиране на претовареност в други европейски страни също оказва мощно влияние върху заплащането по области и компликациите, които работодателите срещат при обезпечаване на нужния личен състав. Трябва да се означи, че ползата към работа в чужбина варира доста по области.

 Work_abroad_2017
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР