Заплатите в държавния сектор, включително и на служителите в МВР,

...
Заплатите в държавния сектор, включително и на служителите в МВР,
Коментари Харесай

Пламен Шалъфов: По-високи заплати в държавния сектор ще има само след реформи

Заплатите в държавния бранш, в това число и на чиновниците в Министерство на вътрешните работи, няма да бъдат вдигани преди във ведомствата да бъдат осъществени оптимизации и действителни промени.

Това съобщи в депутатът от „Продължаваме промяната“ Пламен Шалъфов, който е и член на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

По думите му ръководещите са твърдо решени да удържат на натиска за повдигане на заплати в държавния бранш в този миг. Ако през идващите месеци във ведомствата, в това число и в Министерство на вътрешните работи, бъдат стартирани ефикасни промени, тогава може да се мисли за покачване на заплатите с актуализацията на бюджета в средата на годината.

„Ясно желая да кажа, че в този момент в Бюджет 2022 главен принцип е, че не се подвигат заплати в държавния бранш. От това не са наранени единствено служителите на реда. От доста страни получаваме рецензии, само че държавното управление е твърдо решено да удържи на тази позиция. Повишение на заплати ще има едвам след започване на промени, понижаване на раздут щат, цифровизация и нужни преструктурирания“, сподели Шалъфов.

По мотив митинга на чиновниците на реда Пламен Шалъфов съобщи, че няма спор, че парите в Министерство на вътрешните работи не са задоволително, само че посочи, че бюджетът на Министерство на вътрешните работи е от най-големите в страната, а тази година той ще бъде повишен с към 100 млн. лева Добави, че планът за Бюджет 2022 е направен бързо поради събитията и не е имало време в този момент да се залагат огромни промени в Министерство на вътрешните работи. Изрази вяра, че това може да се случи с актуализацията през юни, откъдето да дойдат и повече средства за чиновниците на реда.

За музеите и галериите ще бъдат отделени в допълнение 12 милиона лв., само че те ще се разпределят на планов принцип, сподели още Пламен Шалъфов.

По думите му, макар намаляването на бюджета на правосъдната система у нас, секторът въпреки всичко ще получи с 2,4% повече пари от предходната година. Относно позицията на основния прокурор Иван Гешев против орязването на плануваните средства, Пламен Шалъфов съобщи, че предходната година не са били усвоени 8 млн. лв. от бюджета на правораздаването и те са раздадени като бонуси. Освен това в България бюджетът на правосъдната система е 0,7% от Брутният вътрешен продукт против 0,3% приблизително за Европейски Съюз.

Ако въпреки всичко се окаже, че има сериозни проблеми с парите в правосъдната власт, бюджетът може да се поправя с актуализацията през юни, посочи Шалъфов.

В Пламен Шалъфов отговори на рецензиите на Кирил Ананиев от ГЕРБ, който през вчерашния ден дефинира Бюджет 2022 като обществен опит. Според депутата от „Продължаваме промяната“ е налице несъгласие в държанието на народните представители от ГЕРБ – хем споделят, че бюджетът е раздут и има заплаха да попаднем в дългова серпантина, хем оферират
залагането на спомагателни разноски сред двете четения.

„Или да ни кажат коя част от разноските да съкратим, или да признаят, че бюджетът е безусловно уравновесен и изработен по правилата“, сподели Шалъфов.

Той удостовери прогнозата на ръководещите, че инфлацията ще удържи равнища сред 5% и 6% на годишна база като предизвести, че идващите месеци се чака по-голямо покачване, последвано от спад в средата на годината.

По думите му, в случай че не се случи непредвидена обстановка като война в Украйна да вземем за пример, покачването на пенсиите и приходите ще надмине инфлацията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР