Заплатите в България са най-ниски в целия Европейски съюз. Минималната

...
Заплатите в България са най-ниски в целия Европейски съюз. Минималната
Коментари Харесай

Икономисти: Неравенството спира икономическия растеж на България

Заплатите в България са най-ниски в целия Европейски съюз. Минималната работна заплата у нас е 286 евро, а тази в Гърция е 650 евро. Според проучване на " Евростат " у нас на час се заплаща приблизително 5 евро, при 27 евро приблизително за Европейски Съюз.
" Въпросът е дали сме обречени постоянно да догонваме Европа. Имаме благоприятни условия да не сме последни. Но в никакъв случай не съумяваме да ги използваме до дъно. Доходите би трябвало да се проработят. Не може единствено да ти дадат още пари.
Средната заплата не приказва фактически по какъв начин наподобява заплащането. Разделението сред хората води до отвращение за работа ", разяснява икономистът проф. Гарабед Минасян пред Bulgaria ON AIR
Според него е значимо до каква степен бюджетът подтиква икономическия напредък. " На фона на корупцията, която виждаме, е заблуда да имаме вяра, че тя няма да промени решението на вложителите. Неравенството е спирачка на икономическия напредък ", безапелационен бе той.
Колегата му, икономистът Любослав Костов също изрази мнение, че е нужна дейна политика, която да подтиква икономическия напредък.
" Ръстът на заплатата е двуцифрен, само че единствено в София. В множеството градове е към 2%. Нехомогенното развиване поражда неравноправие в страната. Средната работна заплата е по-висока даже в Македония. Икономическите промени са единствено десни. Ние в този момент се стремим към консервативна фискална политика. Пазарът се промени. Не можем да бъдем консервативни ", уточни той.
" Ако съпоставим бранша с най-високата междинна работна заплата – осведомителните технологии, и този с най-ниска – хотелиерството и ресторантьорството, ще забележим, че бедните стават по-бедни, а богатите по-богати. Неравенството би трябвало да бъде европейски проблем. В сегашните предизборни акции за евроизборите никой не приказва за неравноправие. Ние слушаме единствено за жилища ", посочи още Костов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР