Заплатите у нас ще растат над два пъти по-бързо от

...
Заплатите у нас ще растат над два пъти по-бързо от
Коментари Харесай

Световни анализатори прогнозират ръст на заплатите в България, вижте с колко

Заплатите у нас ще порастват над два пъти по-бързо от инфлацията през 2024 г. Очакваният растеж е 9%, до момента в който средногодишната инфлация ще се откри на равнища от 4%.

Това планува световният водач в застраховането на търговски заеми Allianz Trade (преди Euler Hermes) в регулярния си отчет за България. Така въпреки растежът на възнагражденията да се забавя спрямо предстоящите 13,5% за 2023 година, те ще изпреварват безапелационно нарастването на цените.   

Въпреки това анализаторите на Allianz Trade очакват по-малък растеж на потребителските разходи – едвам 2% за 2024 година по отношение на 5,5% и 3,7% надлежно през 2023 и 2022 година, когато те бяха основен фактор за развиването на българската стопанска система.

Домакинствата ще бъдат по-консервативни в харченето от една страна поради по-малкото нарастване на заплатите и от друга поради възходящите лихви и по-неблагоприятните условия за заеми. 

Като главен мотор за стопански пораства у нас през 2024 година в годишния отчет на Allianz Trade се показват обществените разноски. При тях се чака растеж от близо 4% след стесняване с към 1% през предходната година. Инвестиционната интензивност също ще се възвърне през идващите две години, движена от обществени вложения, в това число планове, финансирани от Nеxt Generation EU. Така плануваният растеж на вложенията за тази година е 4,2% при нулев напредък за 2023 г. 

Анализаторите на Allianz Trade чакат българският експорт да се възвърне постепенно и последователно паралелно с раздвижването на експортните пазари. Предвиждането за 2024 година е за растеж от 4,2%, което идва след противоположната наклонност на стесняване с 2,5% през 2023 година Вносът обаче ще се възвръща по-убедително и по този начин приносът на чистата търговия ще стане негативен.  

На база предстоящата динамичност прогнозата на Allianz Trade e за умерен напредък на българската икономика с към 2% растеж на Брутният вътрешен продукт за 2024 година и 2,5% за 2025 г. 

“Наличието на валутен ръб и обичайно внимателната финансова политика на България обезпечават резистентност. Валутният ръб обаче значително обезврежда паричната политика, като лимитира потреблението й за противопоставяне на ценовия напън от 2021 година насам. Затова очакваме валутната непоклатимост да се резервира, само че ценовата непоклатимост няма да бъде изцяло възобновена преди 2025 година “, изяснява доктор Манфред Щамер, основен анализатор на Allianz Trade, представен от Pariteni.bg. " Прогнозата ни е България да се причисли към Еврозоната най-рано през 2025 година “, добавя той.

Бизнес средата в България е оценена като " съответна с някои неотстранени недостатъци. “ Сред главните провокации пред българската стопанска система специалистите за поредна показват нерешените проблеми с корупцията и успеваемостта на правосъдната система, неустойчивостта на държавното управление и публичното неодобрение от стандарта на живот. Те обръщат внимание и на уязвимостта от външноикономически разтърсвания поради огромната експортна взаимозависимост. 

" Възстановяването на износа е глътка пресен въздух за българския бизнес, само че не чакаме то да бъде нито бързо, нито елементарно. Предвид усложнената икономическа конюнктура в редица страни, които са измежду обичайните експортни дестинации, както и световната прогноза на Allianz Trade за растеж на банкрутите и наклонност на увеличение на интервалите на разплащане сред компаниите, нашата рекомендация към българските компании е за нараснало внимание, инспекция на контрагентите, точно следене на дължимите вземания и по опция съкращаване на периодите за приемането им. Застраховката на търговски заеми също е основен инструмент, който оказва помощ на бизнеса да ръководи риска и когато работи с познати сътрудници, и когато търси нови благоприятни условия и пазари. ", изяснява Камелия Попова, шеф на Euler Hermes (Allianz Trade) за България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР