Заплатите на магистратите и съдебните служители се увеличават със задна

...
Заплатите на магистратите и съдебните служители се увеличават със задна
Коментари Харесай

Магистратите си вдигнаха заплатите със задна дата – вижте колко ще получават

Заплатите на магистратите и правосъдните чиновници се усилват със задна дата от 1 януари. Процентът нарастване е 13%, съгласно решението от извършеното през днешния ден Общо заседание на двата съвета - Висшия правосъден и Висшия прокурорски съвет. В плана за бюджет на правосъдната власт за 2024 година Висш съдебен съвет беше планувал растеж на заплатите с 12 на 100.

Кадровиците утвърдиха и растеж на парите за сан.

С тази актуализация главните хонорари на висшите съдии и прокурори и на следователите от Националната следствена работа стават 7813 лева при сегашните 6914 лева

Магистратите на апелативно равнище ще получават 6464 лева (сега 5720 лева.). Съдиите и прокурорите на окръжно равнище в столицата ще вземат 5780 лева (5115 лева.), а възнаграждението на сътрудниците им от останалите окръжни съдилища и прокуратури става 5344 лева (4729 лева.).

Заплатите на магистратите от Софийския областен съд и от Софийската районна прокуратура ще бъдат 4694 лева, вместо сегашните 4154 лева, а на сътрудниците им от страната - 4216 лева при 3731 лева в този момент.

Възнагражденията на младшите магистрати също се увеличават и те към този момент ще получават 3928 лева - до момента вземаха 3471 лева

Освен на главните хонорари, има нарастване с 13% и на парите за сан. Така за първи сан магистратите ще получават 410 лева вместо 360 лева, за втори - 570 лева при 500 лева в този момент, а за трети - 640 лева вместо 570 лева

Магистратите и чиновниците ще получат и по 4518 лева за представително облекло.

Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет, изпълняваща функционалностите на Висш правосъден съвет, направи опит да избере собствен представляващ. До тази стъпка се стигна след измененията в Конституцията, напомня News.bg.

Повече от половин час част от членовете спориха кой да бъде определен, като бяха направени номинации на Боян Магдалинчев, Олга Керелска, Атанаска Дишева. Последните две дефинираха номинациите си като провокация, а ръководителят на Върховен касационен съд Захарова няколко пъти се опитваше да върне дебата в руслото на избора, а не на персоналните нападки и обвинявания с търсене на пояснения.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР