Заплатите на лекарите ще се повишат с 800 лв., на

...
Заплатите на лекарите ще се повишат с 800 лв., на
Коментари Харесай

Увеличават заплатите на лекарите с 800 лв.

Заплатите на лекарите ще се покачат с 800 лева, на професионалните по здравни грижи - с 550 лева, а на останалите медицински служащи - с 200 лева Това планува подписаният през днешния ден групов трудов контракт в бранш " Здравеопазване ", заяви министерството на опазването на здравето. В известието не се показват новите равнища на възнагражденията с това нарастване. По-рано обаче бе оповестено, че лекарската заплата ще бъде 2000 лева, тази на медицинските сестри - 1500 лева, а на санитарите - 900 лева

Сумите бяха огласени преди дни в опит да се успокоят митингите, които започнаха в няколко лечебни заведения с края на изключителната епидемиологична конюнктура. Тя породи страхове измежду здравното съсловие, че приходите в системата ще намалеят поради края на спомагателните заплащания за работа на първа линия и при неподходящи условия на труд.

Проблемът с груповия трудов контракт е, че осъществяването му зависи от бюджета и от управленията на лечебните заведения. Най-продължителните митинги на медицински сестри да вземем за пример бяха подбудени наред с други проблеми и от неизпълнението на предходния групов трудов контракт.

" Даваме си сметка, че сключването на отрасловия групов трудов контракт е първата стъпка към действителното нарастване на приходите на медицинския личен състав. Необходимо е да получим следваща поддръжка от държавния бюджет, с цел да можем да подсигуряваме приемането на заложените по-високи хонорари ", уточни и здравният министър проф. Асена Сербезова на подписването. Преговорите сред съсловните организации и надзорният съвет на НЗОК по Анекса към Националния рамков контракт към момента не престават, прецизират от Министерство на здравеопазването.

Очаква се с анекса да бъдат въведени условия пред шефовете, които да ги накарат да изпълнят груповия трудов контракт. Според тях, в случай че шеф желае да вземе 25% нарастване на клиничните пътеки, той би трябвало да подсигурява осъществяването на контракта със заложените там заплати. А тези работодатели, които не желаят или не могат да изпълнят тези условия, ще получат единствено 7% нарастване на клиничните пътеки.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР