Заплатите да растат с поне 12,5% на година, а правителството

...
Заплатите да растат с поне 12,5% на година, а правителството
Коментари Харесай

КНСБ настоява за ръст на заплатите от 12.5 на сто на година

Заплатите да порастват с най-малко 12,5% на година, а държавното управление да предприеме ограничения за преодоляване на инфлацията и за повишение на приходите. За това упорстват от КНСБ, като за задачата от синдиката ще стачкуват в цялата страна през идващия месец, като започнаха през днешния ден от триъгълника на властта на жълтите павета.

Исканията на КНСБ са включени в оповестения “Меморандум за социално-икономическо развиване на България ”, като ограниченията в него са за идващия управнически мандат (2022-2026 г.).

По данни на Национален статистически институт междинната заплата през юни на годишна база се е нараснала с 13,6% или повече от поисканото от синдиката - от 1505 лева бруто през 2021 година на 1710 лева през тази.

От КНСБ упорстват и минималната заплата да пораства ускорено - със приблизително 18% всяка година. Крайната цел е минималната заплата да е най-малко на половина на междинната през 2026 г.

Освен това от синдиката смятат, че междинната заплата би трябвало да се увеличи до 2795 лева Както и да се резервира системата от минимални осигурителни приходи, до момента в който не бъде реализирано единодушие сред обществените сътрудници за договаряне на минимални заплати по стопански действия и професионално-квалификационни групи.

Синдикатът се разгласи и за годишно нарастване с най-малко 15% на възнагражденията в бюджетния бранш, а за организациите, работещи на терен - да се обезпечи изпреварващ растеж от най-малко 20 на 100 годишно. Конфедерацията счита, че с сходна политика България ще доближи 60 на 100 от среноевропейските приходи през 2024 година (на фона на 55% в момента) и 67 на 100 през 2026 г.

Синдикатът продължава да упорства за промяна на данъчната система, която включва въвеждане на необлагаем най-малко, еднакъв на минималната заплата, както и прекосяване към системата “15:15:15 ” (15% налог върху приходите на физическите лица, 15% налог облага и 15% обща ставка на ДДС).

Според КНСБ разноските за обществена отбрана би трябвало да доближат 18% от Брутният вътрешен продукт към 2026 година Тази цел е осъществима при годишно повишаване на обществените разноски с към 3,3-3,4 милиарда лева при номинален растеж на Брутният вътрешен продукт с към 12-13 милиарда лева на година.

Според сметките на синдиката междинната пенсия би трябвало да се усили от 680 лева тази година до най-малко 1068 лева през 2026 г.

Днес представители на КНСБ и на служебния министър председател Гълъб Донев организираха среща незабавно след митинга.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР