Заплатата за издръжка не следва да бъде универсален подход и

...
Заплатата за издръжка не следва да бъде универсален подход и
Коментари Харесай

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

Заплатата за прехрана не следва да бъде повсеместен метод и следва да отразява локалните или районните разлики в границите на страните. Това се споделя в документа, в който се излагат детайлностите на постигнатото съглашение от Управителния съвет на Международната организация на труда (МОТ).

За това заяви на уеб страницата си Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България, чийто президент Пламен Димитров е бил основен договарящ от страна на групата на служащите в МОТ.

Устойчивата тактика за поощряване на заплатата за прехрана „ следва да излезе отвън сферата единствено на механизмите за установяване на заплатите и да включва по-широко разглеждане на факторите “, смятат от МОТ. 

Според специалистите понятието заплата за прехрана се отнася до „ равнището на възнаграждение, което е належащо, с цел да се обезпечи заслужен стандарт на живот на служащите и техните фамилии, като се вземат поради събитията в страната и се пресмята за работата, осъществявана през естественото работно време “, прецизират от КНСБ.

Заплащането следва да се реализира посредством процеси на установяване на заплатите, които са в сходство с правилата на МОТ. Това включва усилване на обществения разговор и груповото договаряне и овластяване на институциите за установяване на заплатите, счита организацията.

От МОТ регистрират също, че в международен мащаб се следи позитивна дълготрайна наклонност на повишаване на междинната работна заплата, само че милиони хора по света не престават да получават доста ниски заплати спрямо разноските за живот и живеят в беднотия. В края на януари от КНСБ споделиха, че за прехрана на тричленно семейство от двама работещи и едно дете до 14 години в България са нужни 156 лв. повече на годишна база за декември 2023 година по отношение на декември 2022 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР