Заплащането на наем за три месеца през работодателите е една

...
Заплащането на наем за три месеца през работодателите е една
Коментари Харесай

Насърчаване на трудовата заетост: Държавата ще плаща по три наема на бежанците от Украйна

Заплащането на наем за три месеца през работодателите е една от ограниченията, през която да насърчим заетостта на украинските бежанци под краткотрайна протекция. Това разяснява пред публицисти ръководителят на Държавната организация за бежанците Мариана Тошева, която ще оглави и държавния шаб за бежанците - Оперативната координационна група.

Тя взе участие в полемика в Дома на Европа на тематика " Пътят пред украинските бежанци в Европа и в България ". По-рано през днешния ден на същия конгрес вицепремиерът Калина Константинова изрази вяра в границите на идната седмица да пуснат мярка, обвързвана с поддръжка на претовареност на украинските бежанци - подкрепяне с наем за три месеца през работодателя

Мариана Тошева разяснява, че тази мярка е съгласувана с работодателите и по този метод ще им " се развържат ръцете " на локално равнище да търсят вид за настаняване . Тя уточни, че цялостният престой на украинските бежанци може да се окаже по-дългосрочен и това изисква те да стартират работа.

По думите й, украинските бежанци по-лесно ще се впишат, в случай че не са на по-големи групи . Тошева разяснява, че работодателите са били извънредно дейни да предложат съответни работни места с образование преди започване на работа, поради на това, че профилът на бежанците е най-вече на дами, някои от които не са имали друга работа, а са се занимавали с развъждането на децата. Един от бизнесите, който необятно отвори врата, това е в областта на производството - там, където може бързо да се влезе след малко образование, какъвто е шивашкият бизнес. Това е работа, която се припознава и от част от дамите в Украйна, уточни тя.

Тошева означи, че има потребност от камериерки и рецепционистки, защото доближава сезонът, както и от хора в ресторантьорството . Има доста искащи да бъдат преподаватели и да се грижат за деца. Тя добави, че за по-квалифицираните - лекари, фелдшери, фармацевти, медицински сестри, се търсят форми да бъдат ангажирани по-адекватно в поддръжка на опазването на здравето.

На въпрос къде ще бъдат настанени украинските бежанци, настанени в хотели до 31 май, ръководителят на ДАБ уточни, че една огромна част от ведомствата са дали своите бази и е направена оценка на положението и нужните поправки. Има обособена стратегия по какъв начин да се спомага на бежанците да си намерят квартира, добави тя. Има хора, които желаят да си заплащат сами . Не всички украински бежанци безусловно и само разчитат на тотална помощ от страната. Напротив, те са самодейни, търсят работа, разяснява Мариана Тошева.

В момента към 57 хиляди бежанци от Украйна са настанени в хотели и къщи за посетители.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР