Заплахите, че политическата криза ще попречи на България да получи

...
Заплахите, че политическата криза ще попречи на България да получи
Коментари Харесай

2,6 млрд.лв. аванс по Плана от ЕС ще дойдат и без кабинет

" Заплахите, че политическата рецесия ще попречи на България да получи първо заплащане по Националния проект за възобновяване и резистентност , се разминаха с действителността. В последните дни представители на ръководещото болшинство настойчиво приказват за 22 закона, които чакат да бъдат признати като мотив, че разпадането на болшинството ще бъде съдбовно за парите. Всъщност предстоящият законопроект за първото заплащане по проекта е единствено 1 и в петък бе пришпорено гласуван и на първо, и на второ четене без никакви разногласия и диспути ”, заяви Сега.

 

" Проектът за изменение на закона за ръководство на средствата от европейските структурни и капиталови фондове бе импортиран от кабинета на 2 юни , въпреки крайният период за приемането му да е 30 юни ”, продължава Сега, като още един път се потвърждава, че 6 месеца държавното управление се е занимавало с всичко друго, само че не и с нужното, с цел да тръгне Планът за 12 млрд.лв., за което в този момент се пробва да вини опозицията. Напомняме, че за тази половин година наличният парламент съумя да гласоподава единствено 1 нов закон и 4 бюджетни, които са настоящи. А за актовете по Плана се сети едвам, когато стартира процесът по събаряне на държавното управление.

 

" Проектът бе гласуван и на първо, и на второ четене без никакъв коментар и с съвсем цялостно единогласие (само един въздържал се), а забележки имаше от ГЕРБ единствено по един от параграфите за второ четене. Измененията в закона за ръководство на еврофондовете е една от промените, обещани  от България в пакет с още 22 ограничения ”, написа още Сега. Заради тези 22 недостатъци в Плана на държавното управление, Брюксел ни върна документа.

" В края на май вицепремиерът по еврофондовете Асен Василев изясни, че множеството ограничения са изпълнени и остават да бъдат отметнати единствено 3 от тях. Междувременно при започване на юни администрацията навакса с част от закъснелите действия, а в този момент Народното събрание отстранява и последната спънка пред внасяне на настояването за заплащане по проекта.

По него България чака 1,3 милиарда евро за тази година. Сред по-големите схеми, които се чака действително да започват до края на годината, е програмата за саниране на жилищни здания и няколко грантови схеми за подкрепяне на предприятията. За тази година не се планува България да прави второ искане на средства по проекта. Всяко искане е съпроводено от лист с промени и промени, които България следва да е изпълнила към заявяване на съответната сума по него ”, прибавя Сега.

 

Напомняме, че незаконно, финансовият министър Василев обясняваше, че 1,4 млрд.лв. от парите по Плана щели да отидат за повдигане на пенсии. Всъщност всеки лев по него се изплаща от Брюксел с ясна и точна аргументация по напълно съответен и утвърден план.

 

Илиян Костадинов

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР