Заплахата от руско нахлуване в Украйна отново разпали дебата във

...
Заплахата от руско нахлуване в Украйна отново разпали дебата във
Коментари Харесай

Финландия и Швеция възобновяват дебата за НАТО заради опасения от Русия

Заплахата от съветско навлизане в Украйна още веднъж разпали дебата във Финландия и Швеция дали те би трябвало да се причислят към НАТО, с цел да отхвърлен възможна експанзия от изток.

Тази седмица може да се чуе по какъв начин изтребители организират учения над финландската столица, а неотдавна Швеция изпрати бойци на челен пост в Балтийско море в отговор на възходящото напрежение.

Исканията на съветския президент Владимир Путин да няма разширение на НАТО на изток накараха финландските и шведските водачи ясно да заявят, че имат право да аплайват за участие, в случай че пожелаят.

" Финландия и 30-те съдружници от НАТО са тези, които би трябвало да решат в последна сметка въпроса за участието, същото важи и за Швеция ", сподели предишния понеделник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, откакто се срещна с външните министри на двете страни.

Нито Финландия, нито Швеция публично са изразили предпочитание да станат пълноправни членове, а вместо това избират да вземат участие в шерване на информация и някои взаимни учения.

Но Чарли Салониус-Пастернак от Финландския институт за интернационалните връзки сподели, че Финландия и Швеция са положили " съзнателни старания... да създадат експлицитни заявки, че политиката на НАТО на отворени порти към момента е отворена ".

Заместник-председателката на финландската опозиционна Национална съдружна партия Елина Валтонен сподели, че присъединението е " естествена стъпка ".

" Ние сключваме съглашения за все по-тясно съдействие освен с НАТО, а също с Обединеното кралство и Съединените щати ", сподели Валтонен.

Тя добави, че Финландия от дълго време се е отказала от позицията си от времето на Студената война да се пробва да успокоява Кремъл, като остава неутрална.

" ГРАНИЧИ С БОГОХУЛСТВО "

Без участие Финландия няма право да се употребява от отбраната, планувана в член 5 на Северноатлантическия контракт, съгласно който другите членове следва да ѝ се притекат на помощ, в случай че съветски войски прекосят 1340-километровата граница с Финландия.

Сред финландците и шведите обаче по традиция има слаба поддръжка за участие в НАТО, макар че анкета през януари дава съображение да се счита, че съпротивата против присъединение е намаляла на 42 % - най-ниското равнище от 20 години.

Роберт Далсьо от шведската Агенция за проучвания по въпросите на защитата сподели, че за доста хора от най-голямата политическа партия в Швеция - социалдемократическата, участието в НАТО " граничи с осквернение ".

До възможна преоценка може да се стигне единствено в случай че " измежду финландците има подготвеност за участие или се появи толкоз достоверна опасност, че политическите сметки се трансформират ", сподели той.

Почти няма наблюдаващи по въпросите на Русия, които да подозират, че Путин възнамерява да прати танкове във Финландия.

Но " ние сме виждали и продължаваме да виждаме... някои не толкоз предизвикателни дейности ", сподели финландският анализатор Салониус-Пастернак, като стартиране на 1700 мигранти от Русия през финландската граница през 2016 година или многократни неразрешени навлизания във въздушното пространство.

Помнейки кръвопролитния опит на Съюз на съветските социалистически републики да нахлуе в страната през Втората международна война, Финландия от години поддържа високо равнище на военна подготвеност.

Бившият финландски външен министър Ерки Туомиоя, един от най-изтъкнатите съперници във Финландия на участието ѝ в НАТО, сподели, че страната е добре готова.

" Ние не сме наивни, по тази причина сме вложили доста в нашата национална защита ", сподели той.

" ВЗЕХМЕ НАЗАЕМ ЧАДЪРИ "

Финландия е похарчила 8,4 милиарда евро (9,5 милиарда долара) за нови изтребители и " може да активизира запас от 280 000 подготвени бойци - нещо, което никоя друга страна в Европа не може да направи ", добави Туомиоя.

За разлика от нея Швеция понижи военните си разноски след Студената война.

През 2013 година главнокомандващият Сверкер Йорансон изуми шведите, като сподели, че страната може да удържи съветско навлизане единствено за " към седмица "

Но откакто Русия анексира Крим през 2014 година, Швеция стартира да укрепва защитата си.

" Оказа се, че сме облечени като за хубаво време, а барометърът сподели, че идва стихия ", сподели шведският анализатор Далсьо.

" Решихме въпроса, като взехме назаем чадъри, ботуши и топли пуловери от американците ", само че към момента Швеция не разполага с нужните запаси, с цел да се пази.

Страната, която не е влизала във война от два века, през 2017 година още веднъж вкара наложителна военна работа.

Този месец Швеция изпрати въоръжени патрули на остров Готланд, откакто три съветски десантни кораба навлязоха в Балтийско море.

Финландия разгласи, че е повишила " готовността си " с военни учения на своя територия.

Салониус-Пастернак сподели, че Хелзинки скрито се приготвя, без да подвига звук.

" В момента текат действия, само че може би не се виждат ", сподели той.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР