Запитали ли сте се, дали ако не уважавате другите, те

...
Запитали ли сте се, дали ако не уважавате другите, те
Коментари Харесай

Как да възпитаме уважение към другите в себе си

Запитали ли сте се, дали в случай че не почитате другите, те ще почитат вас? Може би това е първият път, в който си задавате този въпрос. И в действителност – за какво някой да се държи добре с вас и да ви уважава същински, в случай че вие сте груби, неуважителни, нямате положително отношение към него и се стремите да го унижавате?

Най-често казусът с неналичието на почитание към близките се корени някъде в детството. Или става дума за неприятен образец от родителите или за неправилно построено държание и разбиране на света заради разнообразни аргументи.

Често деянията на пренебрежение са съпроводени от експанзия, неучтивост и проява на предимство. Истината е, че зад всички тези страсти и държание се крият боязън, комплекси, нерешителност и надълбоко, постоянно неосъзнато възприятие на страдалчество (заради прекарване в предишното, ранимост, пострадване от околните).

И неуважението е форма на възмездие и доказателство на света, че той не ни е необходим и не ни е дал това, от което сме имали потребност – тогава за какво да го почитаме. Разбира се, това е неправилно и непечелившо мислене. За да се оправим с него и неналичието на почитание към другите, би трябвало да отработим контузиите от предишното и да променим значително вижданията си за света.

Когато неуважението е резултат от неприятен образец и образование, нещата стоят по-друг метод. Тук не става въпрос за отработване на контузии, а за смяна в ценностната система, трупане на опит и схващане на близките.

Ако пробвате следните способи, може да постигнете положителни резултати, даже без да търсите помощ от психолог.

Влезте в обувките на другия

 Как да възпитаме почитание към другите в себе си

Не безусловно, а метафорично. Т.е. пробвайте да се поставите на негово място. Дали бихте желали да поддържате връзка с човек като вашето типично Аз? Дали на мястото на другия бихте изпитвали положителни усеща към жестоко отношение, каквото нормално имате? Вижте от позиция на близките какво усещат те, дали са засегнати, афектирани или ядосани поради сходно държание. Това ще ви помогне да разберете какви реакции и страсти провокира вашето пренебрежение към другите.

Не прави на другите това, което не искаш да вършат на тебе

Това библейско предписание важи в цялостна степен за актуалния свят. То е продължение на първия съвет и е обвързвано с това, че каквото даваме, това получаваме. Ако сме враждебни и нападателни, най-вече в последна сметка да ни отвърнат тъкмо по този метод. Ако наскърбяваме хората, евентуално ще ни наскърбяват и те. Това предписание важи в доста огромна степен за общуването със света – вижте дали може да го приложите на процедура.

Без близките е невероятно да съществуваме

 Как да възпитаме почитание към другите в себе си

Или най-малко не и по метода, по който сме привикнали да живеем. Представете си, че сте самичък сами на отдалечен остров. Няма с кого да говорите, не може да поискате помощ от никого, няма кой да обичате и да ви обича. Хората са ни нужни, с цел да бъдем самите ние хора. Затова уважавайте тяхното право на битие и техните особености. Все отново в корените ни е закодиран блян към социализация и другарство. Но в случай че не ценим хората към нас и ги отблъскваме, то с кого ще поддържаме връзка?

Никой никому не е задължен

В последна сметка светът не ви е задължен, че да му отмъщавате и да го наказвате с пренебрежение. Още по-малко заслужават сходно отношение хора, които се държат добре с вас и се пробват да ви бъдат от помощ. Ако желаете да получите някакви богатства, постарайте се да работите интензивно и да създавате, а не да разрушавате. Ще видите, че това носи доста повече изгоди от враждебността и деструктивното отношение.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР