Записите от протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз (БФС)

...
Записите от протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз (БФС)
Коментари Харесай

Записите с евентуално полицейско насилие от протеста срещу БФС - изтрити

Записите от митинга против управлението на Българския футболен съюз (БФС) от предишния ноември, запечатали вероятно полицейско принуждение против футболни почитатели и публицисти, са били изтрити. 

Това излиза наяве от известие на Асоциацията на европейските публицисти - България (АЕЖ), оповестено като апел към Министерство на вътрешните работи да не допуска повторение на събитията от 16 ноември м.г. в подтекста на провеждащия се през днешния ден конгрес на БФС, на който би трябвало да се избере нов президент.

След окървавения митинг, от АЕЖ желаеха от Столична община по Закона за достъп до социална информация записите от охранителните камери. Но...:

" След първичен отвод и ново заявление, след закъснение от повече от месец получихме опция да прегледаме записите, само че се оказа, че огромна част от тях към този момент са унищожени - върху тях е презаписана нова информация. 

Бяха ни предоставени едвам 10 записа, които са били архивирани по искане на други служби. За останалите записи ни бе посочено, че са изтрити от системата, защото са минали повече от 14 дни от събитието. На въпросните 10 записа не се виждаше нещо, което да бъде от значителен интерес за следствието на полицейското принуждение ", описват от съсловнната организация.

От известието на АЕЖ излиза наяве още, че  вътрешната инспекция на Министерство на вътрешните работи е завършила с дисциплинарни дейности против 13 полицейски чиновници, като четирима от тях са уволнени. 16 709 служители на реда са минали образование за гарантирането на сигурността на публицистите по време на всеобщи мероприятия, настояват от ведомството в собствен отговор до Съвета на Европа след подаден сигнал за полиицейския произвол.

Припомняме, че поради документираното от любителски и журналистически записи, както и от свидетелства полицейско насилие, и против жители, и против представители на медиите, отразяващи митинга, от " Продължаваме промяната-Демократична България " желаеха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов. Той освен отхвърли да се отдръпна, а и бе енергично предпазен от водача на ГЕРБ Бойко Борисов и неговия сътрудник Делян Пеевски (вече съпредседател на ДПС). Двамата хвърлиха виновността върху министъра на спорта Димитър Илиев (Министерството няма общо нито с футболната централа, нито с организациията на митинга, нито с защитата му, б.р.) и върху прясно встъпилия в служба нов кмет на София Васил Терзиев (ПП-ДБ).

Оказа се, за разлика от Терзиев, Министерство на вътрешните работи министърът освен не е бил на място, а и е бил на кино прожекция. Впоследствие министър председателят Николай Денков (сега министър председател в оставка) уволни един от заместник-министрите във ведомството - Стоян Темелакиев - защото няма пълномощия да уволнява министри, а единствено заместници.

Така стана ясно, че Калин Стоянов, приписван като министър на мандатоносителя ПП-ДБ, в действителност е министър на ГЕРБ. Лидерът на партията Борисов и съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков даже влязоха в спор по въпроса кой го е предложил за състава на кабинета. 

Ето и цялото известие на АЕЖ с детайлностите към изтритите записи:

София, 15 март. Министерството на вътрешните работи разгласи засилени ограничения за сигурност по отношение на конгреса на Българския футболен съюз. Асоциацията на европейските публицисти – България приканва да не се позволява повтаряне на събитията от 16 ноември м.г., когато по време на митинг на футболните почитатели жители и публицисти бяха обект на полицейско принуждение и недопустимо отношение от страна на полицията.

На 7 март 2024 година страната е дала отговор на Сигнала за полицейското принуждение против публицисти в България, оповестен на Платформата за сигурността на публицистите към Съвета на Европа. В отговора се показва, че са подхванати дисциплинарни дейности против 13 полицейски чиновници, като четирима от тях са уволнени. В същото време 16 709 служители на реда са минали образование за гарантирането на сигурността на публицистите по време на всеобщи мероприятия. 

АЕЖ приканва представителите на медиите да се обозначат ясно като такива, а чиновниците на Министерство на вътрешните работи прецизно да се придържат към разпоредбите и да не крият своите идентификационни номера, както се случи на 16 ноември 2023 година

Обръщаме се и към Столична община с апел за смяна на разпоредбите, по които се съхраняват и обработват данните от охранителните камери. През ноември предходната година поискахме по Закона за достъп до социална информация достъп до записите от митинга. След първичен отвод и ново заявление, след закъснение от повече от месец получихме опция да прегледаме записите, само че се оказа, че огромна част от тях към този момент са унищожени – върху тях е презаписана нова информация. 

Бяха ни предоставени едвам 10 записа, които са били архивирани по искане на други служби. За останалите записи ни бе посочено, че са изтрити от системата, защото са минали повече от 14 дни от събитието. На въпросните 10 записа не се виждаше нещо, което да бъде от значителен интерес за следствието на полицейското принуждение.

Поискахме от Столична община да ни даде информация по отношение на процедурите, по които се е случило унищожаването на видеата. Оказа се, че  правилата за култивиране на персонални данни в системата за видеонаблюдение на Столична община са одобрени със заповед СОА18 – РД09 – 671 от 06.07.2018 година Съгласно член 6 от тези правила постъпилата информация автоматизирано се индексира и съхранява във файл от съответното денонощие. Информацията се дава след постъпило искане от началник на способен орган. Заличаването на видео или снимкова информация се прави по реда на раздел IV от тези правила. Задължително се извежда лист на изтритите файлове, който се утвърждава от шефа на дирекция Сигурност. За изтеклия месец се изготвя и протокол на изтритите файлове, който също се утвърждава от шефа на дирекция Сигурност и се завежда в специфичен указател. 

След ново наше питане по ЗДОИ ни беше обяснено, че въпросните правила, свързани с правене на протокол и лист на изтритите файлове се ползват единствено за записи, които са били архивирани. При останалите изтриването е автоматизиран развой и зависи от потенциала на сървърите, само че записите от другите камери се изтриват след изминаването на сред 13 и 60 дни. 

Това води до неуместна обстановка, в която даже на жители или публицисти да им бъде възложен достъп до записите от камерите по Закона за достъп до социална информация, тези записи физически към този момент да са унищожени. Това е по този начин, защото срокът за отговор по ЗДОИ е до 14 дни от постъпването на настояването. За да се избегнат сходни парадокси в бъдеще, настояваме за смяна в разпоредбите на Столична община и сега, в който постъпи искане за достъп до записи от камерите, въпросните записи да се архивират неотложно.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР