Запазват се прогнозите за очакваните значителни валежи на 29-ти септември,

...
Запазват се прогнозите за очакваните значителни валежи на 29-ти септември,
Коментари Харесай

Циклон носи дъжд, бури и градушки на 29 и 30 септември

Запазват се прогнозите за предстоящите обилни превалявания на 29-ти септември, тогава огромна част от Балканският полуостров и нашата страна ще са под въздействие на преминаващ леден атмосферен фронт, обвързван с циклогенез над нашата страна. 



Бавно преносим леден атмосферен фронт, преминаващ през полуострова, чакаме да се усили (фронтогенезис), зареди огромната разлика в температурата сред двете въздушни маси, и разширяващият се антициклон от Западна и Централна Европа. 

Това ще докара и до увеличаване на преваляванията над Западна и Централна България, като една от аргументите е, че при разширяващ се антициклон се генерират възходящи придвижвания в приземните пластове.

Специален показател за градушки



По северните скатове на Стара планина зареди орографията са вероятни и превалявания от над 40-50 л/кв.м, като приблизително моделите предвиждат стойности сред 10-20мм. През идващите часове и изключително през нощта против понеделник, чакаме да се образува и циклон, а денем в понеделник неговата фронта зона ще премине през Източна България, което ще сътвори и предпоставки за предстоящи гръмотевични стихии. 

Бурите ще са съпроводени от шквалови феномени, и мощни ветрове, изключително по нашето Черноморие. 

Прогноза за предстоящи превалявания.

Вятърът в неделя ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще стартира да нахлува леден въздух. В неделя температурите в нашата страна ще са в необятен период, като над Западна и СЗ България ще са сред 18-20°С. Доста по-топло до 30-32°С тук-там в Горнотракийската равнина.



Температурите в понеделник ще са с дребен дневен ход и оптималните ще са сред 15-20°С

Разбира се, че тази прогнозата, ще претърпи корени промени. Целта ни не е да внасяме суматоха, а да осведомяваме. Хубаво е да бъдем готови, за идните превалявания. 

Прогноза и карти:  Имре Дузмат 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР