Запазващият се силен растеж на жилищните кредити към края на

...
Запазващият се силен растеж на жилищните кредити към края на
Коментари Харесай

БНБ бие камбаната за кредитите: Искат нови изисквания за взимане на заем

Запазващият се мощен напредък на жилищните заеми към края на 2023 година основава условия за повишение на задлъжнялостта на семействата, въпреки и от относително ниско ниво, а също по този начин и за бързо струпване на кредитен риск в салдото на банковата система, което на собствен ред може да наложи използването на спомагателни макропруденциални ограничения от страна на Българска народна банка през 2024 година

Това предизвестява шефът на Българската национална банка (БНБ) Димитър Радев в своя публикация, поместена в “Тримесечния бюлетин “ на Асоциацията на банките в България (АББ), съобщи Актуално.

По думите му такава мярка може да бъде да вземем за пример налагането на редовно равнище на условия към кредитополучателите, които банките да са задължени да ползват при отпущането на заеми за семействата.

Според него този риск може да бъде заздравен и от други евентуални провокации пред банковия бранш през тази година, като да вземем за пример закъснение на предстоящото възобновяване на европейската стопанска система и изстудяване на пазара на труда, съчетани с продължаваща релативно висока инфлация, възходяща дългова тежест и по-висок дял на необслужваните заеми.

Материализирането на тези провокации би оказало напън върху облагите на банките, чиито обилни растежи през 2023 година се дължат в немалка степен на еднократни резултати, в това число от забавянето на преместването на по-високите лихви по заемите върху лихвите по депозитите. Следователно, еднократните позитивни резултати за рентабилността би трябвало да се употребяват на първо място за създаване на спомагателни буфери през 2024 година, е посланието на гуверньора на Българска народна банка.

Димитър Радев твърди, че от Българска народна банка са подготвени да влияят в допълнение върху кредитната активност у нас както посредством цялостния набор от принадлежности на макропруденциалната политика, по този начин и посредством лимитираните принадлежности на паричната политика, с които разполага. Целта на тяхното потребление при нужда би била двупосочна: поддържане на буферите в банковата система на съответно ниво и евакуиране на спомагателна ликвидност, което би основало предпоставки за понижаване на потребителското търсене и на кредитирането, а по този метод и за угнетяване на инфлацията и увеличение на вероятността за осъществяване на критерия за конвергенция, обвързван с ценовата непоклатимост. 

Приемането на еврото Димитър Радев показва още, че това, което ще дефинира в най-голяма степен посоката на паричната ни политика в кратковременен проект, е моментът на присъединението на страната към еврозоната. “Ако в средата на годината Съветът на Европейски Съюз реши да одобри България в еврозоната от 1 януари 2025 година, ще преминем към гладко и следено понижаване на условията към комерсиалните банки във връзка с техните наложителни минимални запаси в Българска народна банка, намалявайки ги до 1 на 100, според регламентираното ниво за всички страни от еврозоната, “ изяснява той. “Ако обаче решението бъде отсрочено, това ще значи неподходящо развиване във връзка с нивото и траекторията на инфлацията, и ще докара най-вероятно до в допълнение стягане на паричните условия в страната. Следователно, до късната пролет на тази година всички варианти са отворени ", написа в публикацията шефът на Българска народна банка.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР