Запазването на екосистемите е една прекрасна зелена кауза, в която

...
Запазването на екосистемите е една прекрасна зелена кауза, в която
Коментари Харесай

195 държави с историческо споразумение за биоразнообразието: Ефектите върху бизнеса

Запазването на екосистемите е една прелестна " зелена " идея, в която огромна част от българския бизнес не вижда ролята си - въпреки всичко не живеем някъде в тропиците и също така множеството от нас не са нито риболовци, нито пчелари. На това схващане, че биоразнообразието " не е наш проблем " дефинитивно беше поставена точка в Монреал преди дни. Там 195 страни, измежду които - и България, сложиха подписите си под съглашение, което би трябвало да направи 30% от териториите на планетата предпазени.

Крахът на една екосистема поради безконтролно отношение към природата може да повлече със себе си стопанските системи на страни, отдалечени на хиляди километри от нея и по тази причина на Конференцията на Организация на обединените нации за биологичното многообразие COP15 бяха набелязани общо 23 цели за идващите години, доста от които имат директно отношение към работата на фирмите по целия свят.

Защо бизнесът би трябвало да се замисля за биоразнообразието и подготвен ли е в действителност да ползва съответни ограничения? Money.bg потърси отговорите дружно с специалистите от - консултантска компания с над 15-годишен опит в областта на устойчивото развиване в Европа.

Какво тъкмо се схванаха?

от COP15 е мярката " 30 до 30 " - до 2030 година 30% от сушата, моретата, океаните, бреговете и островите да станат предпазени територии. За съпоставяне, съгласно данните от Информационната система за биоразнообразието на Европейски Съюз, у нас предпазени са 40,97% от сухоземните и 8,01% от морските територии.

Според denkstatt в Европейски Съюз разпределението на уговорката за разширението на предпазените територии може да се случи по най-малко два метода - по-богатите страни да поемат по-голямата тежест (както стана с Парижкото съглашение за климата) или най-вече старания да се насочат там, където биоразнообразието е най-голямо. В този аспект България е измежду водещите страни в съюза.
 Колко тъкмо коства цялата природа на Земята?
Колко тъкмо коства цялата природа на Земята?

Нейната стойност се равнява на над 6 пъти тази на стопанска система номер 1 в света

Освен това съглашението планува възобновяване на 30% от към този момент повредените екосистеми, свеждане до най-малко на изгубените скъпи територии като тропическите гори и тайгата. Беше контрактувано частни и обществени фондове да заделят по 200 милиарда $ годишно за ограниченията по COP15, а настрана се планува съществено финансиране особено за разрастващите се страни.
 Снимка 600233
Източник:

Конкретна цел е намаляването с 50% на замърсяването с пестициди и нутриенти от земеделието, както и елиминирането на питателните боклуци. С ритъм от половин трилион $ годишно би трябвало да се реформират (т.е. ограничават) " дотациите, вредящи на биоразнообразието " още веднъж във връзка с земеделието, само че също добива на изкопаеми горива и по-ниските цени на водата за бизнеса.

Зависими от природата

Има браншове на стопанската система, чието развиване е невероятно при унищожена природа - земеделието, хранителната индустрия, горското стопанство, производството на сила от Водноелектрическа централа, туризъм. Това обаче надалеч не изчерпва браншовете, които са подвластни от биоразнообразието, означават от denkstatt - в браншове като строителство, търговия, произвеждане на текстилни и кожени произведения, на артикули за бита и медикаменти веригата на доставките може да бъде съдбовно нарушена. Иначе казано, сполучливото другояче дружество да банкрутира, тъй като съществена суровина към този момент просто не може да бъде открита.
 Напукани автомагистрали и летищни писти: пътищата по света не устоят на по-горещия климат
Напукани автомагистрали и летищни писти: пътищата по света не устоят на по-горещия климат

Западна Европа изпадна в транспортен безпорядък това лято

Това удря по цялата стопанска система и съгласно раздробяване на екоститемите би коствало 2,7 трлн. $ от международния Брутният вътрешен продукт към 2030 година, като ударът би бил най-тежък за най-слабите стопански системи. В същото време, Световният стопански конгрес в показва, че смяна на отношението към природата може да генерира близо 400 млн. нови работни места и 10 трлн. $ стойност за бизнеса по света за същия интервал.

В този аспект Европейски Съюз прави една стъпка повече по отношение на контрактуваното и пожелателното другояче докладване на въздействието върху биоразнообразието ще е наложително. От denkstatt разясняват, че въпреки стопанската активност да е виновна за огромната част от въздействието върху природата, е значимо въвеждането на регулациите " да бъде съответно и съобразено с икономическата действителност ".
 Нови евроизисквания ще обиден българския бизнес - подготвен ли е?
Нови евроизисквания ще обиден българския бизнес - подготвен ли е?

Става дума за подаването на информация за устойчивото развиване на предприятията

" Българският бизнес не е изолиран остров. Много от нашите компании са свързани с други отвън България, част са от нечия верига на доставки или са нечии сътрудници. Позитивното в тази ситуация е, че условията няма да изпълняваме единствено ние - всички компании по един или различен метод ще бъдат наранени. Това се случва и сега: огромните компании, изключително в браншове като ритейл и автомобилостроене, към този момент спускат екологични условия към своите снабдители. Поради регулациите на Европейски Съюз, скоро ще се наложи да спускат и такива за биоразнообразие ", безапелационни са от консултантската компания.

Това е и опция

" Бизнесът в България ежедневно гаси пожари на всевъзможни фронтове и сходни условия в началото няма по какъв начин да не бъдат посрещнати скептично, даже резервирано - до момента в който обаче всяка компания не откри личния си позитив от тях ", означават от denkstatt. Вече има бизнеси, които работят по световни тактики по въпроса.

Очакванията на консултантите са спазването на регулациите да има положителен резултат върху фирмите при търсенето на финансиране и сътрудници. Затова и апелът към бизнеса е да реагира оптимално бързо - преди да са се натрупали и други условия и цели, за които би трябвало да се отделят сила и запаси.

Тоест - тези, които споделят за биоразнообразието " не е мой проблем ", занапред ще имат много проблеми.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР