Запазването и възстановяването на горите ще бъде финансирано по две

...
Запазването и възстановяването на горите ще бъде финансирано по две
Коментари Харесай

Продължава приемът на проекти за справяне с щетите по горите от природни бедствия


Запазването и възобновяване на горите ще бъде финансирано по две подмерки от Програмата за развиване на селските региони (ПРСР), чиито банкет към този момент тече. До 22 август ще се одобряват документи по подмярка 8.3 „ Предотвратяване на вреди по горите от горски пожари, естествени бедствия и катастрофични събития “, а до 20 август - по подмярка 8.4 „ Възстановяване на вреди по горите от горски пожари, естествени бедствия и катастрофични събития “ от ПРСР 2014-2020 година Кандидатстването ще се прави само посредством електронно подадено планово предложение в осведомителната система за ръководство и наблюдаване (ИСУН) на адрес: eumis2020.government.bg.

Допустимо е построяването на водоизточници за битка с пожари

По подмярката за попречване на вреди от горски пожари бенефициентите ще могат да разходват средства по ПРСР за основаване, възстановяване и поддръжка на противопожарна инфраструктура. Допустими са действия като създаване или възстановяване на водоизточници за битка с огъня, строителство/подобряване на наблюдателни пунктове за битка с пожарите, закупуване на информационно съоръжение и средства за наблюдаване на горски пожари, вредители и заболявания, създаване и възстановяване на горски пътища, както и попречване и ограничение на разпространяването на вредителите и заболяванията.

Средства за възобновяване на вредите ще се отпускат за разчистване на площи в потърпевши гори за тяхното изкуствено обновяване. Презалесяването на потърпевшите гори също е позволена активност и то включва правене на софтуерен проект за залесяване, почвоподготовка, закупуване на залесителен материал, превоз и краткотрайно предпазване на залесителния материал, както и засаждане на фиданките или засяване на семената.



Високият риск от огнено злополучие носи най-вече точки

Три са дейностите по подмярка 8.3, които ще носят оптимален брой точки – по 30. Едно от изискванията е превантивните действия да се реализират на територия, която е класифицирана с над 50% висок риск от горски пожари. Отново 30 точки ще се присъждат, когато плановото предложение защищава от пожари или вредители над 2 000,01 ха. Последният приоритет е за планове с 4 и повече противопожарни действия, заложени по одобрен горскостопански проект или стратегия. Mаксималният брой точки, които може да бъдат присъдени на план e 100.

По подмярка 8.4 оптималният брой точки за избрана активност също е 30. Условие за това е степента на увреденост на горския капацитет да бъде от 75.01% до 100%.

Предвидени са средства за п острадалите гори край Кресна и Симитли

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по подмярка 8.3 възлиза на 33 363 992 лева От тях 8 801 100 лева са предопределени за общините Симитли и Кресна, както и за „ Югозападно държавно дружество “. 24 562 892 лева са за претенденти разнообразни от посочените. Максималният размер на разноските е левовата равноценност на €1. 5 млн.

15 646 400 лева ще бъде помощта по подмярка 8.4, а 3 129 280 лева ще бъдат ориентирани за характерните региони. Максималният размер на разноските за едно планово предложение е левовата равноценност на Евро 1 млн.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР