Запазването и реставрацията на архитектурните ни паметници играят ключова роля

...
Запазването и реставрацията на архитектурните ни паметници играят ключова роля
Коментари Харесай

Емблематична сграда се превърна в най-новия 5-звезден хотел в Пловдив ВИДЕО

Запазването и реставрацията на архитектурните ни монументи играят основна роля в културния пейзаж на градовете. Старите здания пазят историята, архитектурните монументи построяват горделивост към нашето минало и завещание, основават дух и сексапил в кварталите, в които се намират. Също по този начин тъкмо тези остарели здания притеглят туристи и тяхното запазване е основно за развиването и просперитета на локалната стопанска система и туризъм. На фона на рушащите се знакови за Пловдив здания, двама бизнесмени потвърждават, че опазването им не е изгубена идея. След като върнаха блясъка на постройка в подножието на Сахат тепе, Илиян Филипов и Цветан Пулев трансфораха някогашната тютюнева фабрика на Мирдас и Ставридис в грациозен петзвезден хотел, наименуван бутиков хотел „ Визуализа “.

Изоставената фабрика „ Орел” под Часовниковата кула безусловно възкръсна, трансформирайки се в една от най- елегантните здания в центъра на Пловдив. Собствениците запазиха и възвърнаха прелестните фасади, градени в края на XIX век по поръчка на итарлианския фабрикант Карло Вакаро, който я трансформира в първата и единствена в България фабрика за пури. Емблематичните стени са реставрирани по методите, употребявани при самото им основаване. Възстановени са всички пиластри, фризове, капители и декоративни детайли. Топлоизолацията на фасадата е осъществена отвътре, което обезпечава цялостна достоверност на крайния резултат. Мазилките са изпълнени по остарели предписания от специалисти-реставратори. Целият развой лишава съвсем пет години, само че резултатът към този момент е на разположение.

На 3-ти март първите посетители на хотел " " се любуваха на цялостната промяна на постройката.

Петзвездният хотел разполага с 41 пространства - 7 жилището и 34 стаи. Елегантните фоайета на постройката са приютили богата сбирка от картини на известни български художници, а спокойната атмосфера в лоби бара предлазполага към дълги и приятни диалози.

Изисканите жилища и премиум стаите оферират всичко належащо за пълноценна отмора. Хотелът разполага с конферентна зала с разнообразни благоприятни условия, както и с минирелакс център, включващ фитнес, сауна и парна баня.

Ресторантът със 120 места има спираща дъха панорама към Античния спектакъл и предлага амбициозна кухня. Освен върху храната, има и мощен фокус върху виното - изборът на мазета, сортове, реколти допълват цялата философия на ресторанта. Предлагат се висококачествени български и непознати виновност.

За разлика от множеството хотели, ситуирани в самото сърце на града, „ Визуализа “ разполага и с задоволителен брой паркоместа.

„ Бутиков хотел „ Визуализа “ дава автентичен разкош и отношение към детайла. Имате разполагаем първокласен Файн дайнинг/ гурме ресторант със зимна градина и тераса, конферентна зала, фитнес, 41 пространства включващи първокласни стаи и жилища. “, споделя шефът на най-новия 5-звезден хотел в Пловдив Йордан Манев.

Основата на постройката е положена през 1890 година като единствената фабрика за пури " Орел " в България.

„ За да върнем блясъка и цялостната и достоверност, вceĸи дeĸopaтивeн eлeмeнт ce пpaви нa pъĸa и нa мяcтo. Представяме същински архитектурен шедьовър, ситуиран на две крачки от основната улица в Пловдив и 2 минути от Капана и Стария град, както и всички културни местоположения в града “, споделя още шефът на хотела.











Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР