Запълнена едва наскоро „дупка” в разпоредбите при продажба на автомобили

...
Запълнена едва наскоро „дупка” в разпоредбите при продажба на автомобили
Коментари Харесай

Още българи са застрашени от тежки присъди в Гърция, защото са продали автомобилите си

Запълнена едвам неотдавна „ дупка” в наредбите при продажба на коли дава опция на трафиканти на мигранти и други нарушители да правят разнообразни престъпления в Гърция и по-късно отговорност да носят не уредниците на схемите, а хората, от които те са купили транспортните средства.

За това предизвестиха в утринния блок на БТВ зам.-председателят на Нотариалната камара Луиза Стоева и юрист Иглика Мишева. Голяма гласност закупи казусът със Стефан Николов и Венцислав Манев, продали камиона си на осъждан за обири мъж от „ Факултета”, който се оказва подставено лице на трафиканти. Машината по този начин и не е пререгистрирана, когато се оказва хваната в Гърция с 27 незаконни мигранти. С талони, останали на името на продавачите. Така Николов и Манев, татко и наследник, в този момент са застрашени от сред 10 и 64 години отнемане от независимост.

Адвокат Мишева се занимава с различен не прекомерно друг случай – в огромна българска компания със личен автопарк. Обвинен и дори наказан се оказва изпълнителният шеф. „ Един от неговите служащи на трудов контракт взема решение, че ще съобщи автомобила против приемане на несъмнено заплащане, което той ще вземе без знанието на изпълнителния шеф и борда на шефовете – преотстъпва микробуса на незнайни за него лица. Бордът е дал своя вот, че този микробус следва да се отрегистрира в КАТ и да се даде на скрап, той от 1991 година и е с извънредно огромни материални разходи”, изясни юристът.

Возилото, дружно с дребния ваучър, в края на 2016 година отишло в ръцете на незнайните лица против 2000 лева, дадени на ръка, както и заричане за още 1000 лева Шофьорът по-късно подал сигнал в полицията, само че преписката била прекъсната, тъй като не е от действителния притежател. Междувременно бусът бил хванат по пътя към Солун с 27 пакистанци и иракчанин. Законът в Гърция е подобен, че отговорност носят хванатият на място водач и действителният притежател. Адв. Мишева изясни, че никакви доказателства не са събирани, не е направено постоянно приканване на обвинения, няма очни ставки (макар водачът да е декларирал, че не познава собственика), поради безсъвестен юрист делото е текло неприсъствено.

В последна сметка, изпълнителният шеф е наказан на 33 година отнемане от независимост с опция за предварително освобождение след 25 година Присъдата тече и по време на вероятно обжалване. „ Направих среща с регионалния шеф на Комотини и той ми сподели, че случаите са зачестили доста и се притеглят хора, които в никакъв случай не са били в Гърция”, описа юристът. По думите й става дума за минимум 10 такива проблеми.

Как е допустимо да се стига до сходни неуместни обстановки? „ Имаше 14-дневен период по ЗДвП, в който купувачът следваше да си промени регистрацията в КАТ”, изясни Луиза Стоева. Именно в същото време, да вземем за пример, от България е излязъл камионът, поради който Стефан Николов и Венцислав Манев може да се окажат наказани без виновност.

„ С измененията в ЗДвП за понижаване на административната тежест сред Нотариалната камара и Министерство на вътрешните работи се направи електронен продан на данни за всички МПС и подписаните контракти с тях, сега, в който договорът за прекачване бъде подписан пред нотариус, автоматизирано се подават данни за новия притежател на автомобила”, добави зам.-председателят на Нотариалната камара.

Според нея в случаите като този на бащата и сина от Габрово избавление е точно постоянният контракт за продажба. Адвокат Мишева прикани правосъдното министерство да работи с гръцките си сътрудници за изчистване на всички сходни недоразумения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР