Запалени огньове, барикади и сблъсъци с полицията в деня, в

...
Запалени огньове, барикади и сблъсъци с полицията в деня, в
Коментари Харесай

Огън, барикади и тонове тор: Протестиращи фермери влязоха в сблъсъци с полицията пред ЕП

Запалени огньове, барикади и конфликти с полицията в деня, в който водачите на Европейския съюз се събраха на среща на върха за парите за Украйна.

Протестиращи белгийски фермери хвърляха камъни по полицията в Брюксел. Служителите на реда разпръснаха стачкуващите с водни струи. Хората обаче не отстъпиха и започнаха да палят, картонени кутии и сено пред постройката на Европейския парламент. Някои хвърляха яйца по фасадата, а други демонтираха историческа статуя от 1871 година на площад " Люксембург " и я възпламениха. 

Над 1300 трактора блокираха придвижването към квартала на европейските институции, затворен за придвижване преди огромния митинг на фермерите в четвъртък.

Земелците осъждат регулациите  и наредбите към зелените политики, които, съгласно тях, са станали „ неуместни ”, както и съответно наложените дати за сеитба на културите и Закона за възобновяване на природата или дотациите за наново залесяване. 

Протести на фермери се провеждат в цяла Европа.

Демонстрантите в Германия са срещу рестриктивните мерки за професионален дизел. Във Франция пък " скочиха " и против признатите регулации за използването на пестициди. Във Фландрия значим е въпросът за нитратите. Проблемът, който е общ за земеделските производители, е въздействието на „ Зелената договорка ” и екологичните ограничавания.

Европейската рамка, която беше сложена със „ Зелената договорка “ и така наречен политика  „ От фермата до вилицата “, ще докара до скок в цените на продукцията с 10% и понижаване на нейното количество с 15 на 100. Това ще наложи импорт на артикули от други континенти, предвиждат специалисти.

Синдикатите на фермерите постановиха на белгийския министър председател Александер Де Кро да сложи въпроса на срещата на върха на Европейски Съюз в четвъртък. Европейските водачи разпоредиха на своите министри на земеделието да намерят решение за опростяване на административните процедури за фермерите. Това също е едно от настояванията, отправени по време на митингите, които минаха през континента през последните седмици.

" Според актуалните правила фермерите са изправени пред административна тежест, която е в действителност сериозна. Помолихме министрите на земеделието да излязат с проект за намаляването ѝ на Съвета по земеделие на 26 февруари ", сподели Александер Де Кро. 

Малко след края на Срещата на върха някои от евролидерите разговаряха с представители на протестиращите, множеството от които - млади белгийци. Те обаче бяха подкрепени и от свои сътрудници от Франция, Италия и Испания.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР