Западнонилската треска започна да се проявява и в България. 84-годишен

...
Западнонилската треска започна да се проявява и в България. 84-годишен
Коментари Харесай

Вижте как да разпознаем симптомите на западнонилската треска


Западнонилската тресчица стартира да се демонстрира и в България. 84-годишен мъж от ямболско село е умрял със подозрения за болест от западнонилска тресчица. По последни данни от началото на 2018 година в страната има няколко случая на инфектирани със западнонилската тресчица.
„ В началото на лятото предупредихме, че би трябвало да се вземат ограничения против комари поради западнонилската тресчица. Само от предходната седмица доказаните случаи са четири “, сподели пред NOVA шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.
На 200 души, ухапани от комари, които носят западнонилска тресчица, заболява единствено един. Пикът на болестта е през есента, изясни професорът и добави, че се чакат още случаи.
Според него е належащо да се вземат редица защитни ограничения, като прилагане на препарати срещу инсекти, слагане на комарници по прозорците и да не се посещават места, където има доста комари.
„ Проявата на болестта е със засягане на централната нервна система. Човек губи схващане или се дезориентира. Не може да каже името си и не знае къде се намира. Тогава би трябвало да бъде изпратен в болница, в неврологична клиника, където лекуването на инфекцията е единствено симптоматично. Лечение против самия вирус няма. Обикновено от 10 болни с инфектиране на мозъка, 8 или 9 оздравяват след няколко месеца “, сподели още шефът.
Кантарджиев добави още, че е доста значимо през пролетта, преди разлистването на дърветата, да се вземат ограничения за заличаване на комарите във водоемите.

Източник: nova.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР