Западнонилската треска може да доведе до животозастрашаващи състояния само при

...
Западнонилската треска може да доведе до животозастрашаващи състояния само при
Коментари Харесай

Изключителен малшанс за заразения със западнонилска треска пловдивчанин

Западнонилската тресчица може да докара до животозастрашаващи положения единствено при хора с хронични болести и възрастни. Това съобщи за " Хоризонт " основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев, откакто случаи на болестта бяха регистрирани в Бургас и Пловдив. Мъжът в Пловдив, инфектиран със западнонилска тресчица, е на лекуване от 10 дни в клиниката по инфекциозни заболявания на УМБАЛ " Св. Георги “.

Той е с инфектиране на мозъка - затруднение, което се демонстрира при към един % от инфектираните, положението му обаче се усъвършенства. Миналата седмица беше обявено и за инфектирана жена от Бургас, която не е развила затруднения. Вирусът се придвижва от комари. Големият проблем е, че при 80% от инфектираните със западнонилска тресчица не се демонстрират признаци, а други 20 % признаците са като при грип.

" От 1000 инфектирани не повече от 180–200 изобщо ще имат някакви признаци, а 90 % от тях ще имат това тридневно, от време на време леко засягане със субфебрилна температура, инертност, гадене – признаците на едни летен грип. И към този момент в доста, доста дребен % може да се стигне до съществени затруднения, най-вече неврологични, както е при случая в Пловдив. Смъртоносна е треската единствено при хора с повреден терен, висока възраст, хронични болести, което може да докара към този момент и до животозастрашаващо протичане. Точно такива са и случаите в Сърбия “.Това лято западнонилската тресчица взе десетки жертви в Италия и Сърбия, като съгласно Кунчев причина за това е нарасналата мокрота, удобна за комарите, които придвижват заболяването. Според него обаче няма условия за зараза на треската у нас.
" По-различен беше и пролетният и летният сезон – с доста превалявания, което е опция за формиране на доста завирени, заблатени места, което пък усилва броя на комарите. Те са главният преносител и когато има повече комари, повече ухапвания, можем да чакаме и броят на случаите да пораства “.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР