Западноафриканският регионален блок ECOWAS премахна строгите санкции срещу Нигер, съобщава

...
Западноафриканският регионален блок ECOWAS премахна строгите санкции срещу Нигер, съобщава
Коментари Харесай

ECOWAS вдигна санкциите срещу Нигер

Западноафриканският районен блок ECOWAS отстрани строгите наказания против Нигер, оповестява Ройтерс. Блокът търси нова тактика, с цел да разубеди три водени от хунтата страни да се отдръпват от политическия и стопански съюз - ход, който заплашва районната интеграция.

Лидерите на ECOWAS се срещнаха, с цел да прегледат политическата рецесия в района, която се задълбочи след военните преврати в Нигер, Буркина Фасо и Мали. След диалози при закрити врата ECOWAS реши да анулира глобите на Нигер, в това число затваряне на граници, заледяване на активи на централната банка и държавни активи и прекъсване на търговски транзакции с неотложен резултат.

От районният блок показват, че решението е взето по филантропични аргументи и то е опит да убеди Нигер, Буркина Фасо и Мали да не изоставен ECOWAS. Тяхното планувано излизане би довело до объркващо разплитане от потоците на търговия и услуги на блока на стойност близо 150 милиарда $ годишно.

Блокът също по този начин подвигна някои от глобите против Гвинея, която също се ръководи от военна хунта.

Председателят на комисията на ECOWAS Омар Турай съобщи, че някои целенасочени и политически наказания остават в действие за Нигер, без да дава детайлности.

ECOWAS затвори границите и наложи строгите ограничения на Нигер предходната година, откакто  на 26 юли и сътвориха преходно държавно управление. Санкциите принудиха Нигер, която към този момент е една от най-бедните страни в света, да понижи държавните разноски и да не изплати задължения от над 500 милиона $.
 ECOWAS е подготвен да облекчи или анулира глобите против Нигер
ECOWAS е подготвен да облекчи или анулира глобите против Нигер

Западноафриканският районен блок обмисля смяна на тактиката си
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР