Западноафриканският блок прекрати членството на Мали, Буркина Фасо и Гвинея

...
Западноафриканският блок прекрати членството на Мали, Буркина Фасо и Гвинея
Коментари Харесай

Кризата в Нигер доближава критичната фаза, следваща стъпка - мащабна интервенция от чужбина

Западноафриканският блок приключи участието на Мали, Буркина Фасо и Гвинея в органите за взимане на решения на ЕКОВАС след осъществените там преврати. Анализатори считат, че управлението на организацията желае да спре превратите в района, поставяйки ограничаващата линия към Нигер - бедна страна, чиято млада народна власт сподели известна резистентност под управлението на Базум. Докато Мали и Буркина Фасо попаднаха в орбитата на Москва под управлението на хунтите, Нигер остана нещо като прозападен редут в Сахел - полупустинен африкански район южно от пустинята Сахара. Дори когато хунтата се откри в столицата Ниамей, в Нигер военнослужещите от Съединените щати и Франция не се изтеглиха от разположените на територията на страната военни бази, написа американският вестник " Вашингтон пост ".

Вчера в столицата на Нигерия Абуджа приключи срещата на началниците на защитата на страните от Икономическата общественост на западноафриканските страни (ЕКОВАС), на която те разискаха опцията за военна интервенция, в случай че дипломатическите старания не доведат до възобновяване на властта в Нигер, означи " Дойче веле ".

Каква е вероятността ЕКОВАС да изпрати войски в Нигер?

" Вероятно за огромна намеса е доста, доста огромна ", съобщи пред немското издание геополитическият анализатор Огигве Егeгу. Според него Съединените щати ще поддържат намесата, защото Нигер е извънредно значим сътрудник в Сахел в битката против джихадистите протести. Освен това неустойчивостта в страната би разрешила на Русия да упражни още по-голямо въздействие в района, в който поредицата от преврати отслаби въздействието на Запада и разреши на пучистите да извърнат погледите си към Кремъл, добави той.

ЕКОВАС се бори да овладее отстъплението от демокрацията в Западна Африка и се зарече, че последвалите превратите в района няма да бъдат толерирани и няма да позволен да се повтори сюжетът от Мали, Буркина Фасо и Гвинея, отбелязва изданието.

Намиращият се в Мали специалист по сигурността Фахираман Коне счита, че военната интервенция е " допустима ", изключително поради желанието на новия президент на Нигерия Бола Тинубу да възвърне позицията на Нигерия като районен водач.

Тинубу, който бе определен за ръководител на ЕКОВАС преди по-малко от месец, " желае да затвърди водачеството на Нигерия (и нейната) военна, финансова и дипломатическа мощ в района ", споделя Коне, началник на плана " Сахел " в Института за проучване на сигурността, африкански мозъчен концерн.

" Ние ще поддържаме нашия народ в битката за независимост и уговорката ни към върховенството на закона, а не към цевта на оръжието " съобщи нигерийския президент в неделя на изключителна среща на западноафриканската организация.

Запитан от публицист на " Вашингтон пост " дали счита, че ще се стигне до военна намеса, в случай че хунтата не стартира да демонстрира никакви признаци на оттегляне посланикът на Нигер в Съединените щати Мамаду Киари Лиман-Тангири съобщи, че Икономическата общественост на Западноафриканската общественост (ЕКОВАС) е определила набор от наказания с ясно изразена градуиране, което минава от спиране на икономическите преводи, възбрана на вноса и износа, спиране на електроснабдяването и в краен случай - потребление на мощ.

" В момента глобите дават резултат ", съобщи Лиман-Тангири. " Цените на доста артикули се повишават. Реалността на място е, че хората стартират да страдат. И в случай че този опит за прелом продължи, страданията единствено ще се усилят. Затова в този момент мисля, че е време хунтата да осъзнае това и да се върне в казармите си ", добави той.

Дипломатът акцентира, че не е изключено да се стигне и до борба, макар че дефинира намесата като последна мярка. " Така че, за жалост, в случай че хунтата продължи да работи, може да тръгнем по този път, само че в действителност никой, който обича Нигер, не би желал това да става ", съобщи той.

Действала ли е ЕКОВАС при сходни закани и преди?

Западноафриканският блок, в който вземат участие 15 страни, и преди е отправял закани за допустима интервенция. За последно това случи през 2017 година, когато организацията изпрати войски в Гамбия, където дългогодишният водач Яхия Джамех отхвърли да се отдръпна от поста си след загуба на изборите. След като към 7000 бойци от подкрепяните от ЕКОВАС многонационални сили, водени от Сенегал, се струпаха на границата с Гамбия, Джамех бързо се съгласи да се отдръпна. Около 2500 военнослужещи, измежду които бойци от Сенегал, Мали, Гана, Того и Нигерия, към момента вземат участие в интервенции по поддържане на мира в страната.

Организация разполага и със сили на територията на Гвинея-Бисау, където след опита за прелом през февруари 2022 година разположи 600 военнослужещи от Нигерия, Сенегал, Гана и Кот д`Ивоар.

В предишното районният блок сътвори мироопазващата задача " ECOMOG ", водена от въоръжените сили на Нигерия, с цел да подкрепи възобновяване на реда в Либерия и Сиера Леоне. През 2003 година ЕКОВАС разположи войски в Кот д`Ивоар, където по това време се води революция (2002-2007 г.).

С какви войски разполага ЕКОВАС сега?

При интервенция в Нигер ще се разчита значително на Нигерия, която разполага с 223 000 военнослужещи, както и с съвременни изтребители и въоръжени хеликоптери. Експерти настояват, че Нигерия освен разполага с най-голямата войска в района, само че че е разумно да се разчита на нея при потребност от намеса, защото има обща граница с Нигер, дълга към 1600 километра.

Вчера Сенегал публично съобщи, че ще взе участие, в случай че ЕКОВАС реши да се намеси с военна мощ в Нигер. Министърът на външните работи на страната Айсата Тел Сал съобщи пред публицисти в столицата Дакар, че Сенегал е задължен да се съобрази с решенията на западноафриканската организация.

Редица други страни обаче, които също са членки на районния блок, изрично се разграничиха от позицията на Нигерия и Сенегал и обявиха, че няма да поддържат потреблението на мощ в Нигер.

" Освен нашата съседка Нигерия, не мисля, че има друга мощ (членка на ЕКОВАС)... тъй като Мавритания не е съгласна, Алжир също не е склонен, Мали и Буркина Фасо не са съгласни. А Бенин няма да нападне Нигер ", споделя Абдул Мумуни Абас, специалист по предварителна защита на радикализацията.

Анализаторът Егуегу обаче посочи, че нигерийската войска е " затънала вкъщи " в битката с войнстващото ислямистко придвижване " Боко Харам " и въоръжените бунтовници, като организира военни интервенции в 30 от 36-те щата на страната.

Това ще съставлява огромно предизвикателство за нигерийските сили да съберат същинската си мощност за сходна намеса, безапелационен бе той.

Какви са възможностите на ЕКОВАС да реализира триумф?

Военната интервенция в Нигер би била изцяло друга от това, което се е случило Гамбия - най-малката страна в Африка, която има относително слаба войска, отбелязва " Дойче веле ".

За разлика от Гамбия Нигер е голяма страна, ситуирана в сърцето на Сахел. Въпреки че е една от най-бедните страни в света, нейните войски имат опит в битката против джихадистите и са били обучавани от Съединените щати, които разполагат с 1100 военнослужещи в страната, и Франция, която има към 1500 бойци там. " Размерите на Нигер, огромният брой бойци и нигерската войска, несъмнено, затрудняват нещата ", споделя Артур Банга, историк и анализатор в региона на защитата от Кот д`Ивоар.

Ситуацията към ролята на Мали и Буркина Фасо в сходен спор обаче към момента не е ясна, акцентира немското издание. И двете страни предизвестиха, че всяка военна интервенция в Нигер ще се смята за " оповестяване на война " против тях самите.

И двете страни се ръководят от военни държавни управления, пристигнали на власт след преврати, вследствие на което и двете са отстранени от органите за взимане на решения на Икономическата общественост на западноафриканските страни (ЕКОВАС).

Всичко това означа, че въпреки интервенцията да е " доста евентуална ", съобщи Огигве Егегу, " в действителност има доста огромен риск... да се трансформира в същинска война ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР