Западният печат продължава да коментира различни аспекти от реакциите по

...
Западният печат продължава да коментира различни аспекти от реакциите по
Коментари Харесай

Гари Каспаров с апел: Не признавайте Путин за президент на Русия

Западният щемпел продължава да разяснява разнообразни аспекти от реакциите по света след гибелта на руския опозиционер Алексей Навални, критик номер едно на Кремъл.

В разбор на тази тематика коментаторът на в. " Ню Йорк таймс " Брет Стивънс отбелязва, че предходната седмица президентът Байдън е декларирал, че " преглежда цяла поредност от благоприятни условия ", с цел да изпълни предупреждението си към Владимир Путин от 2021 година, че Русия ще бъде изправена пред " опустошителни " последствия, в случай че Алексей Навални почине в пандиза. Сега, откакто Путин се отнесе към това предизвестие с нормалното си пренебрежение, Байдън би трябвало да работи, воден от съображения за морална непорочност и персонален престиж, както и поради стратегическия императив да показва пред диктатора, че американските закани не са напразни, показва вестникът.

Според коментатора на в. " Ню Йорк таймс " съществуват четири съществени метода. Първият е посредством финансите. Вестникът цитира мнението на вложителя Уилям (Бил) Браудър, че най-важното нещо, което може да се направи, с цел да се отвърне на удара на Путин, е да бъде признат закон за конфискуване на замразените съветски банкови активи в размер на 300 милиарда $ за отбрана и възобновяване на Украйна. Браудър е най-известен като движещата мощ зад законите " Магнитски ", налагащи наказания и на съветски публични представители, забъркани в корупция и други злоупотреби.

Предложението на Браудър не е ново, показва в. " Ню Йорк таймс ". То е срещало и опозиция от страна на американските публични представители, които се притесняват, че това надвишава разрешеното от американското законодателство.

" Путин не се интересува от това какъв брой бойци ще бъдат убити, само че той е надълбоко угрижен за парите си. Освен това всички страни би трябвало да нарекат това ново законодателство " Законът Навални ", заключава Браудър.

Вторият метод е посредством отвод за самопризнание, отбелязва коментаторът на американския вестник. " Не признавайте Путин за президент на Русия след 17 март - това е просто ", сподели по телефона от Берлин за в. " Ню Йорк таймс "  Гари Каспаров, именитият първенец по шахмат и бранител на човешките права. " Не признавайте режима за законен ", поучава Каспаров.

Третият метод е посредством ориста на дисидентите. Американският вестник обръща внимание на съветския опозиционен политик Владимир Кара-Мурза, различен отстъпник в пандиза. Подобно на Навални, 42-годишният Кара-Мурза също е претърпял отравяния и кома. Подобно на Навални, той също е арестуван в наказателна колония със " непоколебим режим ", излежавайки 25-годишна присъда поради опълчването си на Путин.

" Ако няма промени " в западната политика, сподели пред в. " Ню Йорк таймс " от Йерусалим правозащитникът Натан Шарански, който предходната година си е разменил писма с Навални, Путин " може да убие Кара-Мурза още на следващия ден. Западът би трябвало да разбере, че тези дисиденти са същинските другари на свободния свят и те би трябвало да бъдат обсъждани като претенденти за замяна на пандизчии ", добавя Шарански пред вестника.

И последният, четвърти метод е силата съгласно един от източниците на в. " Ню Йорк таймс ", поискал да резервира анонимност заради деликатното естество на сегашната му служба, само че той от дълго време е почитан специалист по енергийните пазари. " Американският полутечен природен газ в този момент е част от арсенала на НАТО против Русия ", сподели той. Байдън, поучава източникът на вестника, би могъл " да възвърне доверието в Съединени американски щати като експортьор на полутечен природен газ, като анулира " паузата " на американската администрация за нови разрешителни за полутечен природен газ и по този метод даде убеденост на Европа и Япония да спрат да внасят съветски полутечен природен газ ", добавя източникът.

Макар че приходите на Русия от нефт и газ внезапно спаднаха след началото на войната в Украйна, те към момента възлизат на близо 100 милиарда $ през предходната година - задоволително, с цел да се финансира военната машина на Кремъл, отбелязва в. " Ню Йорк таймс ".
Какво друго може да навреди? Бившият началник на Централно разузнавателно управление на САЩ и военачалник от запаса Дейвид Петреъс има съответно предложение: " Белият дом би трябвало да разгласи даването на Армейска тактическа ракетна система (ATACMS), на Украйна, която ще удвои обсега до към 300 км на ракетите, предоставени от Съединени американски щати досега ".

Петреъс признава пред коментатора на в. " Ню Йорк таймс ", че тези ракети могат да бъдат предоставени единствено в случай че военната помощ за Украйна в размер на 60 милиарда $, която Сенатът утвърди предходната седмица, успее да преодолее съпротивата на републиканците в Камарата на представителите. Всеки републиканец, който си спомня за това, което партията му в миналото е защитавала, е задължен да гласоподава за този законопроект, тъкмо както Байдън е задължен да подсигурява, че злото няма да остане ненаказано и че Навални не е починал на вятъра, заключава американският вестник.

Под заглавие " Предупреждението на Солженицин " различен американски вестник, " Атлантик ", цитира неговото послание през 1978 година при откриването на образователната година в Харвардския университет, като отбелязва, че унищожителната му рецензия на западния демократизъм е по-актуална от всеки път и през днешния ден е още по-наложително да ѝ обърнем внимание.

Солженицин не схваща вярно някои от основните аспекти на западната, и по-специално на американската демократична народна власт, отбелязва в разбора си в. " Атлантик ". Той не е бил демократ, макар че безусловно се е противопоставял на жестокото ръководство и произвола. Вярно е също по този начин, че дълбоката му набожност и мистичната му религия в ориста на Русия бяха и остават непознати за множеството хора, които не са руснаци. Вярно е също по този начин, че при започване на 2000-те години той поддържаше сърдечни, въпреки и внимателни връзки с Владимир Путин, макар че твърдо се застъпваше подчинените на тогавашния Съветски съюз нации, в това число и Украйна, да вървят по своя път. Но това, което има значение в този момент, както и тогава, е неговата рецензия към нас, показва американският вестник.

Видяхме неспособността на Запада да предотврати убийството, с директни или косвени средства, на героичния съветски опозиционер Алексей Навални и радостното неблагоразумие на съветския деспот часове откакто бе обявено за това. Видяхме една непозната война, употребена като мотив за гонене на студентите от еврейски генезис в университетските кампуси и по улиците, видяхме също и ужасяващия театър на вероятното завръщане на президентския пост на един от най-корумпираните и рискови политици в американската история. Затова си коства да се върнем към речта на Солженицин, която е тъмно разсъждение за едно друго тъмно време, заключава в. " Атлантик ".

В коментар във връзка оповестената пред света от Юлия Навалная задача да продължи делото на починалия си брачен партньор Алексей Навални в битката му против съветския президент Владимир Путин, в. " Ю Ес Ей тудей " отбелязва, че до момента тя се е въздържала от присъединяване в политиката, предпочитайки да се концентрира върху ролята си на майка и брачна половинка. Но нейната новооткрита непримиримост да продължи рисковата работа на брачна половинка си акцентира ролята, която скръбта играе за подсилване на твърдостта в изискванията на забележителна загуба.
" Напълно обикновено е да желаеме да превърнем своята тъга в нещо по-силно, да ѝ дадем смисъл, тъй че да усещаме, че обичаният ни човек не е изгубил живота си на вятъра ", показва Джина Мофа, терапевт от Ню Йорк и създател на книгата " Да продължиш не значи да се откажеш ", представена от вестника.


" Бизнес инсайдър " цитира писма от последните месеци на живота на Навални, получени от в. " Ню Йорк таймс ", които демонстрират, че съветският опозиционер, намиращ се в пандиза от януари 2021 година, е съумял да остане в течение на настоящите събития, в това число и в Съединени американски щати.


В писмо, изпратено до негов другар, фоторепортер на име Евгени Фелдман, Навални споделя, че програмата на някогашния американски президент Доналд Тръмп за втори мандат е " в действителност страшна ". Според вестника той е написал, че в случай че президентът Джо Байдън има здравословен проблем, " Тръмп ще стане президент ", добавяйки: " Тази явна възможност не тормози ли демократите? "

В друго писмо до Фелдман от 3 декември Навални още веднъж показва угриженост за Тръмп и моли приятеля си: " Моля те, уточни един сегашен политик, на който се възхищаваш ", показва " Бизнес инсайдър ".
Британският в. " Индипендънт " обръща внимание на вчерашното изказване на Доналд Тръмп, че е обект на политическо гонене, сравнявайки своята орис с тази на съветския опозиционер Алексей Навални.

Доналд Тръмп съобщи, че правосъдното решение от петък да заплати 355 млн. $ санкция за финансови измами е " някаква форма на Навални " във връзка със затварянето и очевидното ликвидиране на починалия съветски опозиционер, отбелязва английският вестник.


Тръмп, който изрази възхищението си от Путин по време на мандата си в Белия дом през 2017-2021 година и по-късно, сподели по-рано в пост в платформата си " Трут соушъл ", че гибелта на Навални го е предиздвикала " да осъзнае какво се случва в нашата страна ". Бившият американски президент обаче побърза да съпостави новината със личната си обстановка, като добави: " Това е извънредно нещо, само че то се случва и в нашата страна ", отбелязва " Индипендънт ".


Друг английски вестник, " Гардиън ", се стопира на вчерашното известие на в. " Ню Йорк таймс ", че съветските служби за сигурност са арестували балерина, която е с двойно американско и съветско поданство по обвиняване в държавна измяна, защото е набирала средства за Украйна.

Вестникът цитира съветска неправителствена организация, че балерината, която съгласно съветски медии е Ксения Кавана, би могла да бъде упрекната, че е превела 51 $ (47 евро) на украинска благотворителна организация през февруари 2022 година, в деня, когато Владимир Путин стартира нахлуването си в Украйна. Тя може да бъде изправена пред присъда до 20 години затвор по обвинявания в държавна измяна на фона на репресиите на Кремъл, показва в. " Гардиън ".

" Политико " се стопира на известието, че Русия е добавила американския сенатор Линдзи Греъм, прочут с антируските си позиции, в своя лист на " терористите и екстремистите ", като напомня, че републиканецът от щата Южна Каролина обществено упрекна Владимир Путин за гибелта на съветския опозиционер, дни откакто предложи Съединени американски щати да разгласят Русия за страна спонсор на тероризма след хипотетичното ликвидиране на Алексей Навални.

Двама американски публицисти, Том Роугън и Хюго Гърдън от изданието " Вашингтон екзаминър ", също бяха добавени в листата на Русия с " екстремисти и терористи " по-рано този месец, добавя " Политико ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР