Западните страни обещаха да прехвърлят американските изтребители четвърто поколение Ф-16

...
Западните страни обещаха да прехвърлят американските изтребители четвърто поколение Ф-16
Коментари Харесай

“Все повече проблеми”. Защо на украинските пилоти им е толкова сложно да усвоят Ф-16

Западните страни дадоха обещание да трансферират американските изтребители четвърто потомство Ф-16 на Киев напролет, само че по разнообразни аргументи отложиха за лятото. Първоначално ВСУ ще получат единствено няколко машини, които надали ще повлияят на хода на военните дейности. Какви са проблемите, свързани с употребата на тези самолети в Украйна?

Без водачи и летища

Според “Ню Йорк Таймс ” шест Ф-16 ще бъдат доставени през юли. Общо Дания, Норвегия и Холандия дадоха обещание на Киев до 60 изтребителя ранни модификации. Не бяха посочени точни дати. Говорителят на Военновъздушни сили на Украйна Юрий Игнат изясни в края на декември: машините ще бъдат доставени, откакто бъде готова инфраструктурата за тях. Факт е, че Ф-16 е доста придирчив аероплан и изисква специфични условия за предпазване и поддръжка. Не всички военни летища в Украйна дават отговор на стандартите на НАТО. И всички те от дълго време са известни на съветското разузнаване.

Въпросът с поддръжката е един от най-трудните. В момента към 50 украински механически експерти учат в Дания. Един Ф-16 изисква осем до 14 души. Разбира се, петдесет техници не са задоволителни. Западните отбранителни реализатори ще би трябвало да ескортират самолетите и да останат с тях, до момента в който не бъдат сменени от локалните. И това може да отнеме години.

Друг проблем е техническото положение на самолета. Според проекта първите шест Ф-16 ще бъдат предоставени от Дания. Тази страна разполага с 30 от този вид в ранната трансформация на Ф-16AM, те са на повече от 30 години. Те трябваше да бъдат унищожени преди 2020 година Сега ще ги пратят в Украйна. Не се знае какъв брой са боеспособни.

Киев чака 30 Ф-16 от Холандия. Но в този момент в Амстердам има остра държавна рецесия заради успеха на десните евроскептици, които се опълчват на по-нататъшната помощ за Украйна. И доставките увиснаха във въздуха. Разбира се, най-после съдружниците ще ги прокарат, само че това ще изисква в допълнение време.

Не всичко е толкоз просто с Норвегия. Те се преоборудват с Ф-35, защото флотът от Ф-16AM е искрено стар. Тези машини, създадени от 1980 до 1989 година, към този момент са изтеглени от въоръжение в Кралските военновъздушни сили. Не е ясно дали те дават отговор на актуалните условия за употреба на бойни самолети.

И най-после, към момента няма подготвени екипажи. Подготовката се бави заради едва познаване на британски и техническите стандарти на НАТО. В най-хубавия случай Киев ще получи 12 водачи до юли.

Оръжия за Ф-16

Ф-16 е най-популярният изтребител от четвърто потомство. От 1978 година са създадени повече от 4600 единици от разнообразни модификации. Те са на въоръжение в 25 страни и могат да употребяват съвсем цялата гама тактически авиационни оръжия на НАТО.

Киев разпорежда специфични очаквания на крилатите ракети АГМ-158. Това е арсенал с точно ориентиране, създаден от “Локхийд Мартин ” и признат от Военновъздушни сили на Съединени американски щати през 1986 година Проектиран да поразява значими, мощно предпазени стационарни цели при всевъзможни метеорологични условия и когато и да е на деня от дистанции на изстрелване отвън обсега на системите за противовъздушна защита на съперника. Обхватът е 370 километра, като при някои модификации е до 1000. Бойната глава е унитарна, пробивна, с тегло 450 кг.

Конструкцията необятно употребява композитни материали въз основата на въглеродни нишки. Корпусът е изработен напълно от въглеродни нишки, което понижава радарния отпечатък. Освен това ракетата лети на извънредно ниски височини, заобикаляйки терена.

Това е много положително оръжие, с което ВСУ ще имат опция да нанасят удари надълбоко в съветска територия - най-вече по летища. Освен това Ф-16 е изтребител за предимство във въздуха. Разполага с необятен набор от ракети въздух-въздух, в това число АИМ-120Д с обхват до 160 километра. Този арсенал е съпоставим с съветския Р-77М.

Въпрос на умеене

Залагат доста на Ф-16. Но всичко е заложено на карта. Ако изтребителите и украинските водачи се показват добре, Киев ще изиска от Запада спомагателна помощ. Но в случай че съветските ракети стартират да смъкват американски самолети, това може да е последната капка за Вашингтон. Ф-16 е търговски доста сполучлив. Пентагонът цени репутацията му.

Киев ще получи Ф-16A/Б усъвършенстван спрямо истинския F-16 от края на 70-те години. Те обаче са доста надалеч от равнището на тези самолети, които да вземем за пример ръководят самите американци. По-специално, изтребителите на холандските Военновъздушни сили са оборудвани с остарелия радар АПГ-66В2, който наблюдава единствено няколко цели, до момента в който модерният радар АПГ-83 може да се оправи с десетки.

Въпреки това, изходът от въздушна борба се дефинира най-вече от летателните умения. Украинските водачи ще би трябвало да потвърдят на процедура, че западен военен водач може да бъде подготвен за няколко месеца. А същински изпит ще поставят екипажите на по-модерните съветски самолети Су-30СМ и Су-35С, натрупали толкоз въздушни победи за две години на СВО, колкото никой западен ас не е и мечтал.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниКоментарен Поглед11286Д-р Румен Петков: Никоя власт не може да бъде спокойна и постоянна, когато четири пети от нацията я презира!Алтернативен Поглед54475Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед61677Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед39575Недялко Недялков: Ние сме заложници на зависимостите на двама души - на Пеевски и на БорисовАлтернативен Поглед20861Недялко Недялков: ГЕРБ стачкува против себе си! Няма съпротива - тя играе напълно в дневния ред на властта!Алтернативен Поглед164048Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед127916Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед95281Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурнаАлтернативен Поглед90820Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети март
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР