Западните санкции подкопаха транзитните възможности на Русия, доставчиците трябва да

...
Западните санкции подкопаха транзитните възможности на Русия, доставчиците трябва да
Коментари Харесай

За какво се договориха Китай и Русия

Западните наказания подкопаха директните благоприятни условия на Русия, доставчиците би трябвало да търсят различни направления от Азия до Европа и назад. Регионалните сътрудници обаче не отхвърлят съдействие с Москва. Как се трансформира методът към евразийското пространство?

Нови пътища

ЕАИС и ШОС утвърдиха осем транспортни маршрута, свързани с интернационалните коридори " Север-Юг " (от Балтика до Индия), " Запад-Изток " (от Европа до Китай) и хармонизирани с китайската самодейност " Един пояс – веднъж “ – международната комерсиална мрежа. Според ръководителя на борда на Евразийската икономическа комисия Михаил Мясникович планът има доста огромни вероятности.

ЕАИС от дълго време се пробва да притегли китайски вложения за развиване на инфраструктурата. В случая става дума за съвсем цялото постсъветско пространство плюс Китай, Пакистан, Индия и Иран.

В подтекста на антируските наказания страните от Централна Азия са изключително значими за сухопътния пренос на артикули от Китай към Запада. Проблемът е, че пътищата в района са малко, а тези, които има, са с неприятно качество.

Разбира се, локалните управляващи не седят със скръстени ръце. Така през 2011 година, съгласно Азиатската банка за развиване, Таджикистан е един от международните водачи във връзка с транспортните разноски. И до 2017 година, съгласно Световния стопански конгрес, се е издигнал до 70-то място във връзка с качеството на връзките (Казахстан - 115-то, Киргизстан - 122-ро).

Успоредно с плановете за ЕАИС и ШОС, Казахстан, дружно с Азербайджан и Грузия, развива транскаспийския интернационален логистичен маршрут от Китай до Турция. Според президента Касим-Жомарт Токаев това може да стане главната връзка със Запада. Той ще построи контейнерен хъб на Каспийско море и ще модернизира пристанищата. Предвижда се и превозване на енергийни запаси.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев се надява в границите на плана търговията с Казахстан да нарасне до милиард $ (за първата половина на 2022 година - 326 млн., през 2021 година за същия интервал е 50 млн.). Министърът на стопанската система на Грузия Леван Давиташвили показва, че железопътният товарен трафик от Казахстан се е нараснал шест пъти за шест месеца.

Китайският интерес

До стогодишнината на КНР през 2049 година Комунистическата партия на Китай възнамерява да направи страната водач в технологиите, стопанската система и политиката. За да създадем това, би трябвало да образова доста наши лични висококласни експерти и да прехвърлим „ международната фабрика “ в разрастващите се страни, като в същото време резервира контрола върху производството посредством директни вложения. Проектът „ Един пояс, веднъж “ играе значима роля в това: Пекин се стреми да отслаби Запада и се готви да поеме повече интернационалните отговорности.

Русия е заинтригувана от доближаване с Китай. През 2021 година взаимната търговия доближи 147 милиарда $, а през 2022 година се чакат 200 милиарда $. Преди всичко китайците са привлечени от съветските енергийни запаси.

До 68% от съветския експорт за Китай са минерални горива, вносът е най-вече коли и съоръжение (53%). Освен това китайските вложители са подготвени да влагат в минната промишленост и селското стопанство.

Скептиците предизвестяват, че китайците се стремят да договарят не с ЕАИС, където Русия има мощна позиция, а с всяка страна поотделно. Предлагат преференциални заеми и по този начин блокират интеграцията към Москва. Въпреки това съветският министър председател Михаил Мишустин твърди, че до момента ЕАИС се развива даже по-добре от Европейския съюз. По-специално промишленото произвеждане е повишено с 20% за 10 години, до момента в който в Европейски Съюз е повишено единствено с 10. Безработицата е под пет %, което е доста по-ниско от европейските индикатори.

Заобиколни решения

Вторичните наказания усложниха комерсиалните връзки на Русия със съдружниците и сътрудниците. Въпреки това специалистите, считат, че е прекомерно рано да се отписва Москва.

" Пекин ще се опита да развие транспортни направления през съседите на Русия, само че надали ще откаже съдействие. В последна сметка политическата обстановка в Централна Азия и Южен Кавказ е прекомерно нестабилна ", счита икономистът Леонид Хазанов.

Финансовият анализатор Михаил Беляев отбелязва, че ще би трябвало да се приспособява към новите действителности. „ Освен преноса Русия има и други преимущества: лични индустриални мощности, огромен вътрешен пазар, мощни стопански връзки със страните от ЕАИС “, споделя специалистът.

Според него Оперативно-наблюдателно дело е доста заинтригувана от съдействие с Москва. Освен това международните стопански центрове се реалокират от запад на изток, което подтиква икономическия напредък.

" Русия може да стане опора за тези, които към момента не са изгубили директния си капацитет. Москва ще помогне в построяването на пътища и енергийни уреди. Така връзките със страните от ЕАИС няма да отслабнат, а ще се засилят ", счита Беляев.

Що се отнася до „ китайската опасност “, която сякаш е надвиснала над съветската стопанска система, специалистите не са склонни да драматизират обстановката. " Китайците ще построят цех в Русия, руснаците ще работят там, налозите ще отиват в нашата хазна. Местните компании ще могат да си сътрудничат с Китай и да се развиват посредством това ", изяснява Беляев.

Хазанов разяснява, че би трябвало деликатно да се обмисли допускането на китайски бизнес в страната. По-специално, належащо е да се изисква трудовият колектив в предприятията, построени с присъединяване на КНР, да се състои най-вече от руснаци и да получава почтени заплати.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР