Западните политици не спират да учудват. Те отдавна са престанали

...
Западните политици не спират да учудват. Те отдавна са престанали
Коментари Харесай

Прозрението на Жозеп Борел

Западните политици не стопират да учудват. Те от дълго време са престанали да бъдат лицемери и считат двойните стандарти за естествена игра по разпоредбите, възмутени от обстоятелството, че не всички са съгласни с такава дефиниция на въпроса.

Те издигнаха откритите неистини в сан на главен механизъм на интернационалната политика и намерено се хвалят, когато съумеят да излъжат някого

В същото време те усещат, че макар всичките им старания: макар издигнатите до най-висока степен неистини, макар заканите и потреблението на мощ, макар опитите да употребяват своята икономическа мощност и изключителна финансова позиция за угнетяване на несъгласието посредством наказания, земята изчезва от под краката им.

Дори не е по този начин: Земята (с основна буква) изчезва отдолу под краката им. Цялата планета е нетърпелива да се отърве от тях и е покрай решаването на този проблем.

Опитват се да натискат повече и да се оплакват от едно неблагодарно човечество, което „ не схваща личното си благополучие “, донесено му от Запада, само че става все по-зле, като лоса от вица, който пие и пие, и единствено му става още по-лошо.

Но даже на този към този момент прочут декор на цялостна некомпетентност, когато хората в положение на когнитивен дисонанс не усещат своята непълноценност, считайки я за норма, пораждат герои, чиито изявления потвърждават, че в политиката няма извънредно дъно, опцията то да се копае, е безкрайна.

Един от най-колоритните е Жозеп Борел, чиито изявления би трябвало да бъдат събрани в обособена книга (официално заверена от създателя, до момента в който е жив) и оповестени за наставление на поколенията.

Въпреки това е малко евентуално потомците да повярват на ръкописното (подкрепено с глас и видео) нотариално заверено удостоверение, че Жозеп Борел в действителност е споделил това, което споделя. Изявленията му наподобяват прекомерно шизофренични за човек, който дълги години играе водеща роля в националната испанска и европейска политика.

Синът на пекар от каталунско село би трябвало да е крепко стъпил на практическата (емпирично проверима) действителност. Но Жозеп се оказа друг.

Или образованието му го е разглезило, или дългото му присъединяване в европейската политика му е внушило убеждението, че измамите и триковете, осъществявани от сътрудниците му с сръчност, са същински живот, само че защото Борел стана интернационална фигура, заемайки поста на висш представител на Европейски Съюз за външните работи въпроси и политика за сигурност, обществените му изказвания основават визията за човек, който през вчерашния ден се е върнал на планетата от дълго (100 или повече години) галактическо пътешестване и по никакъв метод не е в положение да разбере новата действителност.

И по този начин, след резултатите от седмицата на високо ниво на Общото заседание на Организация на обединените нации, Борел зарадва с изказване, което беше колкото неуместно, толкоз и искрено самоизобличително.

Той даже не видя, че е подписал признание от името на целия Запад. Струва му се, че в противен случай, той, навъсен заплашително, инструктира заблудените злодеи в разпоредбите на положителния звук.

И наподобява, че Борел не сподели нищо ново - той просто съобщи очевидното. Но по какъв начин го направи!

Медиите, цитирайки висшия комисар, се концентрират върху четири въпроса, повдигнати от него:

· нормативните правила са изчерпани;

· живеем в многополюсен свят, в който се усилва броят на участниците в играта, реакцията на която би трябвало да бъде укрепването на правилата;

· разрастващите се страни от световния Юг търсят опция на Запада;

· в разрастващите се страни търсенето на суверенитет и еднаквост нараства.

Първите две позиции са констатация на съществуващото несъгласие (логиката изисква подсилване на разпоредбите на играта, само че съществуващите се разяждат).

Вторите две позиции изясняват повода за зараждащото несъгласие (развиващите се страни от световния Юг търсят опция на Запада, защото тяхното търсене на суверенитет и еднаквост нараства).

Какъв извод би трябвало да си направи естествен човек от това?

Първо , актуалната система от правила отхвърля суверенитета и идентичността на разрастващите се страни, което последните към този момент не желаят да одобряват.

Второ , сегашната система е преференциална на Запада и се поддържа от него, защото с цел да укрепят своя суверенитет и еднаквост, разрастващите се страни търсят опция на Запада.

Трето , такава опция съществува, защото броят на участниците в световната игра се усилва.

Какво би трябвало да направи Западът в такава обстановка?

Трябва да управлява процеса на смяна на разпоредбите на играта, с цел да резервира господството си в един изменен свят, като отстъпва допустимо минимум. Ето по какъв начин действаше да вземем за пример Западът в постколониалната ера, наречена неоколониализъм.

Какво предлага Борел?

Той предлага да се борят за подсилване на старите остарели правила.

Лесно е да се разбере, че Западът, пробвайки се да застане като камък на пътя на новата действителност, ще загуби съдружници в страните от Третия свят, неутралните ще преминат към лагера на враждебните към Запада във все по-голям брой, опцията за рационален компромис сред остарялото и новото ще става все по-малко евентуален и все по-труден за реализиране.

В последна сметка Западът е жертван на проваляне, защото към този момент не е в положение да резервира системата си непокътната и колкото по-нататък отива, толкоз повече системата се разпада, а самият Запад отслабва.

Моля, имайте поради, че Борел изброи вярно всички първични аргументи за рецесията. Образованието и опитът към момента са задоволителни, с цел да открием източника на днешните проблеми.

Но Борел не може да разбере систематичния темперамент на тази рецесия и затова невъзможността да се преодолее в границите на остарялата остаряла система.

Теоретиците на конспирацията считат, че всичките им проблеми и компликации са свързани с машинациите на рептилиите или конспирацията на „ скрито световно държавно управление “.

Борел не има вяра в рептилите, а самият той принадлежи към международния хайлайф (изобщо не е тайна). Но също по този начин му се коства, че някои външни сили са отговорни за неспособността му да осъзнае мащаба на рецесията на западния модел и да откри повече или по-малко неусетен способ за адаптиране към новата действителност.

Той по-специално отбелязва, че световният Юг не е податлив да поддържа позицията на Запада във връзка с Украйна и като цяло не счита тази тематика за значима за себе си.

Така че може би си коства да се запитаме какво е значимо за световния Юг и да му предложим съдействие за постигането на това значимо нещо?

Но не, Борел в действителност упорства за увеличение на натиска върху геополитическите съперници и репресии против световния Юг. Само по този начин могат да се схванат недоволствата му за нуждата от подсилване на основите на западния остарял ред.

В края на краищата той съвсем непосредствено споделя, че не е било допустимо да се убеди световният Юг да следва безропотно стъпките на западната политика; Западът, който се опита да изолира своите съперници, самичък се намира в положение на изолираност. Има три разновидността за решение на този проблем:

1. Западът потиска съпротивлението.

2. Западът намира компромис, запазвайки част от позициите си при новия ред.

3. Западът капитулира.

Борел, говорейки от името на ръководещите кръгове на Запада, не е подготвен да търси компромис. Самият той косвено призна неспособността си да реши казуса със мощ, явно без да го забележи. Борел не разбра, че остава на Запада единствено веднъж - цялостна и безусловна капитулация след резултатите от финансово, икономическо и военно-политическо проваляне.

Изглежда, че Борел не е кьорав, само че и не вижда. Но той не е най-лошият от тези, с които би трябвало да имаме работа.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР