Западните медии се спират обстойно на изненадващото и необявено предварително

...
Западните медии се спират обстойно на изненадващото и необявено предварително
Коментари Харесай

На фона на слуховете за смъртоносна помощ: Какво означава визитата на Байдън в Киев

Западните медии се стопират обширно на изненадващото и необявено авансово посещаване на президента на Съединени американски щати Джо Байдън в Киев през вчерашния ден и вършат заключения какви послания е целял да насочи с него Вашингтон към Украйна, Русия и западните си съдружници.

Вестник " Ню Йорк таймс " дефинира пътуването на Байдън до Украйна като " сюрреалистично и скрито ". Според изданието задачата на визитата е била да показва американската решителност да помогне за разгрома на съветските сили.

Вестникът разказва пътуването на президента на Съединени американски щати с трен от Полша към Киев и показва, че във извършващата тайното пътешестване комбинация са се намирали президентът Байдън и екип от съветници, придружавани от въоръжени и изнервени сътрудници на Сикрет сървис.

" Ню Йорк таймс " разяснява, че пътуването на Байдън до Украйна е детайл от все по-директното опълчване на Путин. “Различаващите се в забележителна степен възгледи за света на президента Байдън и президента на Русия Владимир Путин ще станат блестящо забележими “. Според вестника визитата на Байдън преди всичко е целяла морална поддръжка на украинците " в разгара на мрачната зима на спирания на електрозахранването и яростна война на безсилие ".

Но това било единствено първото от няколкото директни провокации към президента Владимир Путин, " който преди година вярваше, че украинската столица ще стане още веднъж следена от Русия територия за броени дни, приближавайки Путин към упоритостта му да възвърне империята на Петър Велики ".

" Файненшъл таймс " отразява визитата на Джо Байдън в Украйна като знак за американска ангажираност преди първата годишнина от нахлуването на Русия. Вестникът отбелязва оповестяването на нова военна помощ в размер на 500 млн. $ и цитира Джейк Съливан, консултант по националната сигурност на Съединени американски щати, който съобщи, че двамата президенти [Байдън и Володимир Зеленски] са се пробвали да очертаят какво ще се случи през идната година, в това число " общо схващане " за задачите " и по какъв начин " Съединени американски щати могат най-ефективно да ги поддържат дружно с нашите съдружници и сътрудници ".

Вестникът отбелязва също, че съгласно разбор на интернационалната финансова поддръжка по-малко от половината от финансовата помощ, обещана на Украйна от Запада, фактически е стигнала до Киев след нахлуването на Русия предходната година. До декември 2022 година министерството на финансите на Украйна е получило 31 милиарда евро от обещаните от западните страни 64 милиарда евро, показва " Файненшъл таймс ", като цитира проучване на Института за международна стопанска система в Кил. " Съществува проблем с постъпването на средствата “, което е непостоянно, забавено и несигурно, съобщи Тимофей Милованов, създател на Киевското учебно заведение по стопанска система и консултант в администрацията на украинския президент Володимир Зеленски. От началото на нашествието Европейски Съюз и Европейската капиталова банка са дали обещание общо към 30 милиарда евро, което е най-голямата част от бюджетната поддръжка на Запада за Украйна. Въпреки това 17,5 милиарда евро от тази сума към момента не са достигнали до Киев, отбелязва " Файненшъл таймс ".

Все по-атакуван от Запада по отношение на войната в Украйна, Китай предизвести да не се " налива масло в огъня ", написа в. " Гардиън ". Всекидневникът отбелязва, че новият външен министър на Пекин Цин Ган упрекна Съединени американски щати, че трансферират виновността за войната в Украйна върху Китай, в явен отпор против предизвестията на Вашингтон, че Китай обмисля да доставя оръжия на Русия. Вчера Цин Ган съобщи, че Китай е " надълбоко угрижен " за ескалацията на войната в Украйна и възможното ѝ " излизане отвън надзор ". " Призоваваме избрани страни неотложно да престанат да наливат масло в огъня, да спрат да трансферират виновността върху Китай и да спрат да раздухват тематиката ", че през днешния ден рецесията е в Украйна, на следващия ден ще е в Тайван, уточни министърът.

Коментарите на Цин се прибавиха към гневната реакция от страна на Пекин, откакто в събота държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън предизвести, че Вашингтон разполага с разследващи данни, че Пекин обмисля да даде " смъртоносна помощ " на Русия, показва изданието.

Вестникът показва като различен миг от рецесията в Украйна днешната тирада на Владимир Путин пред съветския парламент, в която се чака той да очертае задачите за втората година от нашествието си в Украйна.

Путин осведоми съветския политически и боен хайлайф за положението на по този начин наречената " специфична военна интервенция " в Украйна, като " мнозина с неспокойствие чакат да схванат какви са проектите му за идната година ", показва " Гардиън ".

В тази връзка в. “Вашингтон таймс “ задава въпроса какво желае съветският президент Владимир Путин и какъв брой надалеч е подготвен да стигне, с цел да го получи.

Посещението на Байдън в Киев демонстрира, че Путин съществено се е объркал в преценката на смелостта на стопанина на Белия дом, отбелязва " Вашингтон пост ". И показва, че до момента в който президентът Байдън се разхождаше по улиците на Киев в понеделник паралелно с украинския президент Володимир Зеленски, започнаха да вият сирените за въздушно нахлуване. Имало информация, че съветски изтребител е изхвърчал от Беларус, носейки тип хиперзвукова ракета, която бранителите на Украйна не могат да смъкват. 

Коментирайки пътуването на Байдън и резултата от него, говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова съобщи, че неуспех ще сполети тези, които, както тя се изрази, " са продали душите си на американците ", уточни Би Би Си.

В обособен епизод от войната сред Украйна и Русия, която се води и с думи, Олексий Данилов, секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и защита, назова Владимир Путин " двойник на Хитлер ", като повтори упоритостта на Украйна да прогони всички съветски войски от територията си, в това число от Крим, който беше анексиран от Москва през 2014 година, оповестява в. " Дейли мейл ".

Преди това шефът на Съвета за национална сигурност и защита предизвести, че най-кървавите борби " занапред предстоят " през идващите няколко месеца, в миг, който ще бъде " определящ " за войната, на фона на предизвестията, че съветският президент скоро ще стартира нова атака в източната част на Украйна, с цел да поеме контрола най-малко над Луганск, Донецк, Запорожието и Херсон.

Силите на Киев се приготвят да се защитят от съветската офанзива, в която Москва може да употребява 400 изтребителя, 300 хеликоптера, 1800 нови танка и 3950 бронирани машини, добавя изданието.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР