Западните икономисти плашат Русия с една страшна дума от 90-те

...
Западните икономисти плашат Русия с една страшна дума от 90-те
Коментари Харесай

Фалитът на Русия се оказа неизгоден за САЩ

Западните икономисти плашат Русия с една страшна дума от 90-те години – банкрут. По всичко проличава обаче, че към този момент ще се размине: запасите ни са размразени за погашение на външния дълг. Парадоксално, Вашингтон не се възползва от опцията да удари съветската стопанска система. Защо?

Почти всички западни икономисти и организации уверяваха, че Русия ще банкрутира всеки миг. Защото в сряда, 16 март, съветското министерство на финансите трябваше да заплати 117,2 милиона $ по еврооблигации, а запасите му в долари и евро бяха замразени от Съединени американски щати и Европейски Съюз в задгранични банкови сметки.

Министерството на финансите на Русия обаче заяви, че платежното разпореждане за погашение на купонен приход по облигации в размер на 117,2 милиона $, изпратено до задгранична банка-кореспондент на 14 март, е изпълнено. По създание това значи, че Министерството на финансите на Съединени американски щати е разрешило на американската банка медиатор, където се съхраняват нашите запаси, да прави заплащания към Русия по еврооблигации в долари.

С други думи, Вашингтон размрази нашите запаси за погашение на външния дълг. Парите към момента не са стигнали до получатела, само че самият факт, че са изпратени от сметката на Русия, към този момент е добра вест. Това значи, че все още техническият банкрут се е разминал, споделя ръководителят на аналитичния отдел на “А-Маркетс” Артьом Деев. Когато средствата бъдат кредитирани на получатела - сътрудник по заплащанията за еврооблигации (това е лондонската “Ситибанг”), Министерството на финансите на Русия ще осведоми в допълнение. Има 30 дни за това.

„ От самото начало казахме, че Русия има всички нужни средства и капацитет, с цел да избегне банкрут и че не може да има подобен, тъй като Русия има нужните средства “, сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков в четвъртък. Той акцентира, че „ всяко несъблюдение, което може да възникне хипотетично, може да бъде чисто изкуствено “.

Няма предпоставки за същински банкрут на съветската стопанска система. Защото златно-валутните запаси на страната от над 630 милиарда $ повече от покриват целия размер на външния дълг на Русия от 480 милиарда $. Ако Съединени американски щати и Европейски Съюз не бяха решили, че имат право да лишават запасите на Русия.

Но 300 милиарда $ от 630 милиарда, държани в задгранични банкови сметки, са замразени. Западните икономисти, организации и медии бяха сигурни, че банкрутът, въпреки и неестествен, е обезпечено за Русия. „ По отношение на обслужването на дълга, ние към този момент не преглеждаме неизпълнението на отговорностите на Русия като малко евентуално събитие. Русия има пари за обслужване на дълга си, само че няма достъп до тях “, сподели тази седмица ръководещият шеф на МВФ Кристалина Георгиева.

Фалитът е естествено продължение на историята с невиждано блокиране на златните и валутни запаси на Русия и ответни ограничения за попречване на приключването на валута от Руската федерация, предизвестяват анализатори от “Джей-Пи Морган”.

Агенцията за кредитен рейтинг “Фитч” приказва за банкрут на Русия. Там споделиха, че даже заплащането в рубли би означавало банкрут на страната. Плащането в рубли е различен вид за заплащане за еврооблигации, който беше разгласен от съветското Министерство на финансите при положение, че заплащането в долари не успее заради наказания.

Дори фондовите пазари крещяха, че Русия ще банкрутира. Котировките на по този начин наречените петгодишни “Си-Ди-Ес суапове” по банкрут демонстрират 91% възможност Русия да не извърши отговорностите си (през идващите пет години). Това е необикновено високо равнище. Преди началото на специфичната интервенция в Украйна, този механически знак, избран въз основата на борсовата търговия, показваше вероятността от несъблюдение на отговорностите на Русия от едвам 4% през идващите пет години.

“Блумбърг” уточни три сюжета за възможен банкрут на Русия по външните задължения. Единият сюжет е Русия въобще да не заплати. Той се провали на 16 март. Москва направи всичко допустимо заплащането да мине. Вторият сюжет е заплащането на еврооблигации в рубли вместо в долари (за което говореше “Фич”). Някои контракти за облигации плануват заплащане в рубли, само че не съответно тези облигации, лихвата по които се пада на 16 март. Поради това икономистите въпреки всичко биха приели заплащането в рубли като несъблюдение на отговорностите.

Третият вид за несъблюдение - Русия заплаща рента по доларовите облигации в долари през март, което предотвратява дългова рецесия. Това обаче не е краят. Инвеститорите ще чакат заплащания по доларови облигации с падеж на 4 април.

По всичко проличава, че Русия е поела по третия път. Сега Съединени американски щати взеха решение да размразят 117 милиона $, с цел да изплатят съветския дълг. Но няма гаранции, че Министерството на финансите на Съединени американски щати също ще разреши заплащането на дълга идващия път. Следователно всяка история с заплащането на идващия дълг ще сътвори опасности от неестествен банкрут на Русия. „ Идват заплащания по други облигации, в това число корпоративни. И към момента не е ясно по какъв начин ще се развият събитията “, споделя Деев.

Въпреки това има съображение да се счита, че най-малко до края на май вероятността от механически банкрут е дребна. Факт е, че Министерството на финансите на Съединени американски щати по-рано съобщи, че „ актуалният режим на наказания не попречва заплащанията за обслужване на съветския държавен дълг в долари – най-малко до приключването на съответния лиценз в края на май “. Лицензът изтича на 25 май, т.е. след два месеца. Това значи, че Русия ще може да изплати идващия огромен дълг на 4 април под формата на еврооблигации от 2 милиарда $ по сходен метод. Съединени американски щати ще размразят тази сума за заплащане, а задграничната банка ще изпрати на кредитора.

Струва си да се спомене, че механически може да има проблеми даже по пътя на актуалните 117 милиона $ за погашение на дълга. Точката ще бъде сложена едвам откакто парите стигнат до кредиторите. Но рискът да не се стигне до там е дребен.

Защо Министерството на финансите на Съединени американски щати направи отстъпка на Русия и размрази запасите за заплащане на външните задължения на Русия? Деев счита, че тези дейности не би трябвало да се преглеждат като отстъпка на Русия. „ Тук има повече чисто стопански ползи, тъй че кредиторите да получават средствата си “, сподели той.

Вероятно Вашингтон се опита по този метод да покаже угриженост за задграничните кредитори. По някакъв метод да изгладят удара върху доверието на $. Замразяването на големи средства на непозната страна уплаши освен Китай, само че и съдружниците на Съединени американски щати. Саудитска Арабия стартира да разисква продажбата на петрола си на Китай за юани вместо настоящия $. В края на краищата през днешния ден те „ дойдоха” за запасите на Русия, а на следващия ден може да „ дойдат” за запасите на Китай, Индия или Саудитска Арабия. Цялата обстановка е ужасна: Съединени американски щати поеха под надзор големите запаси на Русия и в този момент те дават отговор какво да вършат с тях.

“Щатите показват, че могат или да устроят банкрут за Русия, или не. Това не са отстъпки от Съединените щати, а проява на мощ, дарба за ръководство на съветските пари, насъбрани за дълъг интервал “, споделя Деев.

Друга причина, заради която Съединени американски щати разрешиха заплащането на външните задължения на Русия и като че ли я „ избавиха “ от банкрут, е, че в действителност няма нищо ужасно от банкрут Русия. Със своите наказания Западът към този момент сътвори условия за Русия, които могат да се сравнят с следствията от същински банкрут.

Международният рейтинг на Русия към този момент падна, на Запад стопираха да кредитират Русия, задгранични компании (инвеститори) затварят бизнеса си в Русия, а новите западни вложители не бързат да ги заменят, внезапно обезценяване и ускорение на инфлацията към този момент настава заради санкционните удари против търговско-икономическите връзки. Пуската стопанска система страда поради западните наказания. А същинският банкрут има същите последствия.

Единственото нещо, което в този момент има Русия, е вярата да поддържа търговски и финансови транзакции с незападните страни (като Китай, Турция, Индия и други). Технически банкрут може да усложни взаимоотношението с тези страни, макар че даже в този момент изискванията на партньорство мъчно могат да се нарекат най-хубавите. От време на време поражда въпросът за опасността от вторични наказания за трети страни от работата с Русия.

Няма потребност да си вършим илюзии по отношение на изплащането на външните задължения. По всяко време Министерството на финансите на Съединени американски щати може да не размрази валутата. Например, когато се изисква заплащане към съветски кредитори. Русия има в обращение 15 интернационалните облигации с номинална стойност към 40 милиарда $. Само половината от тях са на задгранични вложители, а другата половина на съветски. „ Перспективата за банкрут на съветския държавен дълг е просто отсрочена и нищо повече “, заключава Деев.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР