Западните Балкани трябва сами да имат желанието да се развиват.

...
Западните Балкани трябва сами да имат желанието да се развиват.
Коментари Харесай

Вебер: Западните Балкани трябва сами да искат развитие

Западните Балкани би трябвало сами да имат желанието да се развиват. Това съобщи пред Българска национална телевизия Манфред Вебер, водач на групата на ЕНП в Екологичен потенциал. По думите му фактът, че Западните Балкани са във фокуса на събитиятаq е огромен триумф на българското европредседателство.

Искаме да сигнализираме още веднъж на Балканите, че те са част от Европа. Време е да приказваме за инфраструктура, за роуминг, хората да почувстват какви вероятности стоят пред тях.

Добър знак е, че сръбският министър председател Ана Бърнабич ще участва на срещата ЕС-Западни Балкани в София - да седнем на една маса. Имаме открит проблем с Хърватска, той е дребен, само че ни затруднява, сподели Вебер и посочи, че е належащо в Западните Балкани да се решат всички въпроси за границите. Европейците би трябвало да се подготвим, с цел да понесем това уголемение, двете страни би трябвало да си напишат домашното, сподели той.

Много от решенията в Европа би трябвало да се вземат единомислещо, сподели Вебер като уточни и тематики като Иран или митата, които постанова Съединени американски щати. Европа не взема бързо решения, изясни водачът на ЕНП.

Запитан кой от проблемите - излизането на Съединени американски щати от договорката с Иран или постигането на единна позиция за митата е по-труден въпрос, Вебер отговори, че европейците желаеме посредством дипломация да принудим Иран да не протяга ръка към нуклеарните оръжия. Това е разлом сред Европа и Съединени американски щати. За Иран имаме единна позиция, да я продължим, да я стабилизираме. Европа би трябвало да придобие по-голямо самочувствие, сподели той.

Като европейци нямаме интерес от спор. Ако ни заплашват, длъжни сме да се пазиме. Важно е жителите в България да почувстват, че може да решаваме да постановяваме нашите ползи единствено като сме единни.

Имаме някои грижи с Русия - за Източна Украйна, Сирия, сподели Манфред Вебер. Когато става въпрос за Украйна сме канили Русия, само че от Москва не идваха отговори. Русия постоянно е реагирала нападателно, съобщи европейският политик. Виждаме го и в Сирия, където Асад оцеля. Виждаме Русия, която се намесва в Испания, Каталуня, Брекзит. Путин има интерес в Европа да има различия. Важно е глобите да продължат, счита Вебер.

Пакетът " подвижност ", който би засегнал много български превозвачески компании, е на дневен ред. През идващите дни би трябвало да водим полемики по въпроса. Германия има мощна автомобилна промишленост, Франция - друга. Не би трябвало да поносим Европейски закони да въздействат върху пазара - да отслабят локалните компании, сподели водачът на ЕНП в Европарламента.

Десният политик изясни, че би трябвало социалдемократите да са по-активни при настояването си за сходни закони, които да опазват и локалния бизнес. Социалдемократите в Екологичен потенциал дискутират времето за престой и отмора, а би трябвало да се желае по-силна отбрана от социалдемократите, не от наша страна, изясни Вебер.

Запитан, че част от европредседателството беше срещата ЕС-Турция дали е по-активен разговорът с Анкара след тази среща, той отговори, че методът, по който водачите беседват между тях, е решителен. Турция губи своята икономическа мощност. За младежите в Турция има все по-малко вероятности в личната им страна. Трябва да приказваме с тях, става дума и за полезности. Респектът към демокрацията, към медиите, публицисти, които правят работа за нас е фундаментален. Според него няма по какъв начин Турция на 100% да е част от нашата общественост.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР