Западните Балкани трябва да се справят с ниската си продуктивност

...
Западните Балкани трябва да се справят с ниската си продуктивност
Коментари Харесай

Западните Балкани ще настигат стандарта в ЕС през 2220 година

Западните Балкани би трябвало да се оправят с ниската си работливост и да засилят промените си. На страните от района ще им трябват 200 години, с цел да догонят стандарта на живот в страните от Европейския съюз (ЕС). За това предизвестиха специалистите от Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР).

" Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Косово, Черна гора и Сърбия са възпрепятствани от слабите институции, корупцията и превъзходството на страната в някои промишлености ", показват от институцията, представени от EuroActiv.

Според оценката на специалистите актуалният БВП (БВП) на глава от популацията в шестте страни е на половина от междинния за 11-те членки на Европейски Съюз от Източна Европа, като Полша или Унгария, както и е едвам една четвърт от този в развитите западноевропейски членки.

" Фундаменталният проблем, който лимитира икономическото развиване на района, е ниската работливост ", се показва в отчет на Европейска банка за възстановяване и развитие, показан в границите на третата капиталова среща на върха, провела се в Лондон. " Това води до години на ниски вложения, слаби институции и сложна бизнес среда ", допълват от финансовата институция.

В допълнение се показва, че частният бранш остава главният мотор на икономическия напредък, само че държавните управления на шестте страни не престават да имат надзор върху няколко основни бранша. Заедно с това продуктивността на частния бранш в Западните Балкани е на 60% от междинните равнища за Европейски Съюз.

Европейска банка за възстановяване и развитие показват в своя базов сюжет, разглеждащ междинен годишен растеш от 3,2% за интервала сред 2001 и 2016 година за Западните балкани и от 1,4% за Европейски Съюз, шестте страни ще съумеят да доближат междинният за съюза Брутният вътрешен продукт на глава от популацията след 60 години.

Експертите допълват, че скоростта на конвергенцията се е забавила осезаемо през последните 7 години, като районът е постигнал едвам 1,2% междинен годишен напредък сред 2009 и 2016 година при подобен от 5,2% сред 2001 и 2008 година.

Това е и повода в песимистичния си сюжет от финансовата институция да настояват, че в случай че се резервира това равнище на напредък Западните Балкани ще настигнат Европейски Съюз едвам през 2220 година.

Оптимистичният сюжет с предкризисни равнища на Брутният вътрешен продукт ще разреши на района да се изравни със страните членки след 40 години или към 2053 година./money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР