Западни лидери обсъждат инцидента в Полша по време на срещата

...
Западни лидери обсъждат инцидента в Полша по време на срещата
Коментари Харесай

НАТО: Няма данни за умишлени действия при инцидента в Полша, нито че Русия подготвя удар срещу алианса

Западни водачи разискват случая в Полша по време на срещата на Г-20 на острол Бали, Сн. ЕПА/БГНЕС
Следвайте " Гласове " в 

Няма данни, че снощният случай в Полша се дължи на умишлени дейности, нито че Русия приготвя военно нахлуване против НАТО. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на конференция след изключително съвещание на Северноатлантическия съвет.
Разследването по случая продължава и би трябвало да изчакаме резултатите, прикани той. Предварителната оценка демонстрира, че евентуално казусът се дължи на това, че украинската противовъздушна защита се е задействала против съветските ракетни удари, уточни Столтенберг.
Вината не е в Украйна, Русия носи цялата отговорност с продължаването на войната, съобщи генералният секретар. Той означи, че снощният случай е настъпил в ден на масирани съветски въздушни удари по Украйна. Русия би трябвало да спре тази безсмислена война, настоя Столтенберг.

Той заяви, че е разговарял с президентите на Съединени американски щати Джо Байдън и на Полша Анджей Дуда, и заключи, че е належащо да се резервира успокоение. Винаги сме подготвени да създадем нужното за отбраната на всеки съдружник, съобщи Столтенберг.
Може да не се наложи да бъде задействан член 4 от Северноатлантическия контракт
Полският министър председател Матеуш Моравецки сподели през днешния ден, че може да не се наложи да бъде задействана процедурата по член 4 от Северноатлантическия контракт, откакто стана ясно, че ракетата, която през вчерашния ден умъртви двама души в страната, евентуално е била изстреляна от украинската противовъздушна защита, съобщи Ройтерс.
НАТО ще разположи на територията на Полша спомагателни средства за противовъздушна защита, добави Моравецки на конференция.
Член 4 планува съвещания сред съдружниците при опасност.
Полският президент Анджей Дуда сподели на същата конференция, че няма признаци за умишлена офанзива против страната. Ракетата, която падна в Полша, евентуално е била изстреляна от украинската противовъздушна защита, допусна той.
Полският президент добави, че това евентуално е била остаряла ракета С-300 руско произвеждане.
Тази нощ Дуда съобщи, че Полша не разполага с безапелационни доказателства за това кой е изстрелял ракетата, която провокира детонация в село покрай границата с Украйна. Много е евентуално да желаяме съвещания по член 4 от контракта за НАТО, сподели още тогава той.
Байдън: Ракетата евентуално не е била изстреляна от Русия
Ракета, която умъртви двама души в Полша, евентуално не е била изстреляна от Русия, сподели по-рано президентът на Съединени американски щати Джо Байдън след диалози с водачи на западни съдружници на фона на опасенията, че спорът в Украйна може да се популяризира в прилежащи страни, оповестява Ройтерс.
Според американски чиновници първичните констатации допускат, че ракетата, блъснала Полша, е била изстреляна от украинските сили против наближаваща съветска ракета.
Всеки съветски удар против Полша може да рискува да разшири спора сред Русия и Украйна, защото членовете на НАТО са ангажирани с групова защита според член 5 от Договора за НАТО.
Байдън предложения на среща някои западни водачи, които участваха на срещата на върха на Г-20. Присъстваха водачите на страните от НАТО Германия, Канада, Холандия, Испания, Италия, Франция и Англия, както и Япония, която не е членка на НАТО, и представители на Европейски Съюз.
Запитан дали е прекомерно рано да се каже дали ракетата е била изстреляна от Русия, Байдън сподели: " Има предварителна информация, която оспорва това изказване. Не желая да го споделям, до момента в който не го проверяваме изцяло, само че е малко евентуално в сходство с траекторията че е изстреляно от Русия само че ще забележим. Съединени американски щати и страните от НАТО ще проучат изцяло, преди да работят ", сподели Байдън.
Според Русия става дума за ракета С-300 на Противовъздушна отбрана на украинската войска
Руското министерство на защитата отхвърли каквито и да било съветски ракети да са улучили полска територия, описвайки сходни известия като " умишлена провокация, ориентирана към ескалиране на обстановката ". " Разпространените нощес в Полша фотоси на парчета, открити в обитаемото място Пшеводув, са еднопосочно разпознати от съветски военни експерти като детайли от зенитна управляема ракета на Противовъздушна отбрана С-300 на украинската войска ", заяви съветското министерство на защитата, представено от ТАСС.
Министерството сподели през днешния ден, че съветските ракетни удари против Украйна през вчерашния ден са били нанасяни по цели, намиращи се най-малко на 35 км от полската граница.
Ситуацията с падналите в Полша парчета от ракета не дава никакъв мотив за ескалация, съобщи през днешния ден представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от ТАСС.
Варшава можеше незабавно да каже, че става дума за парчета от ракета, изстреляна от противовъздушна система С-300, която няма нищо общо с Русия, сподели още Песков. " Не, не знам да е имало такова нещо ", отвърна представителят, запитан от публицист дали съветските управляващи са се свързали със Съединени американски щати или НАТО, с цел да не се стига до ескалация. " Работата е там, че няма и мотив за ескалация. Поляците можеха незабавно да оповестят, че става дума за парчета от ракета, изстреляна от система С-300. Ако го бяха създали, всички експерти щяха незабавно да схванат, че това не може да е била ракета, която има връзка с съветските въоръжение сили ", безапелационен бе Песков.
Кремъл приветства " сдържаната " реакция на американския президент Джо Байдън по отношение на детонацията в Полша, съобщи Асошиейтед прес.
Песков изрази също по този начин задоволството на Кремъл от напредъка в договарянията за удължение на периода на така наречен " зърнена " договорка, който изтича на 19 ноември. Той посочи, че се чака напълно скоро съветският президент Владимир Путин и турският президент Реджеп Тайип Ердоган да обсъдят този въпрос.
Киев изиска основаването над Украйна на зона, неразрешена за полети
Над Украйна би трябвало да бъде оповестена зона, неразрешена за полети, сподели украинският министър на защитата Олексий Резников, представен от ДПА.
Министърът съобщи това, откакто на територията на прилежаща Полша падна ракета, която лиши живота на двама души. Случилото се ускори опасенията от разгръщане на спора в Украйна.
" Отправяме молба за затваряне на небето, тъй като то няма граници. Няма граници и за неконтролируеми ракети. Както и за заканите, които те носят за нашите съседи от Европейския съюз и НАТО ", написа в Туитър Резников. " Това е действителността, за която предупреждавахме ", добави министърът.
Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк сподели през днешния ден, че виновността за всевъзможни " произшествия с ракети " е на Русия, защото тя е почнала нашествието в Украйна, съобщи Ройтерс. " Според мен е належащо да следваме единствено една логичност. Войната беше стартирана и се води от Русия. Тя прави масирани офанзиви против Украйна с крилати ракети ", уточни в документално изказване съветникът, откакто американският президент Джо Байдън сподели, че ракетата, лишила живота на двама души в Полша, евентуално не е изстреляна от Русия.
" Русия трансформира източната част от европейския континент в непредсказуемо полесражение. Умисълът, средствата за осъществяване, рисковете, ескалацията - всичко това произлиза от Русия. И не може да има друго пояснение за всевъзможни произшествия с ракети ", добави Подоляк.
 
Източник: mediapool.bg
 
 
 
16 Ное 2022016 Ное 2022015 Ное 202290514 Ное 2022412514 Ное 2022277012 Ное 20224230КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани26 Окт 2022162015 Ное 202223616 Ное 202226524 Sep 20222723
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР