Западни и арабски лидери обещаха да спазват оръжейното ембарго върху

...
Западни и арабски лидери обещаха да спазват оръжейното ембарго върху
Коментари Харесай

Западните лидери не успяха да убедят воюващите в Либия да сключат трайно примирие

Западни и арабски водачи дадоха обещание да съблюдават оръжейното ембарго върху Либия и да не оказват военна поддръжка за воюващите либийски фракции, само че не можаха да ги убедят да сключат трайно помирение, на което мнозина се надяваха. Така американският в. " Вашингтон пост " обобщава резултатите от състоялата се през вчерашния ден в Берлин интернационална мирна конференция.

Все отново съгласно изданието тази демонстрация е най-значимият до момента опит на Съединени американски щати и Европа да запазят въздействието си върху събитията в Либия, откакто години наред гледаха в профил. Предложената още през лятото конференция се реализира едвам откакто Русия и Турция ускориха военната си интервенция в установяване на бъдещето на северноафриканската страна.

Премиерът на интернационално приетото либийско държавно управление Файез ел Сарадж и командирът на така наречен Либийска национална войска Халифа Хафтар бяха през вчерашния ден в Берлин. Те обаче не се срещнаха очи в очи, с което подчертаха какъв брой дълбока и трайна е враждата, разделяща Либия, установи вестникът.

Западните водачи окачествиха форума и постигнатите на него съглашения като стъпка напред. Въпреки това напрежението в Либия набъбна още през вчерашния ден, което сложи по подозрение дали политическите условия там са узрели за преустановяване на огъня, отбелязва " Вашингтон пост ".

Всекидневникът напомня, че през септември м.г. подкрепяни от Кремъл наемници се включиха в силите на Хафтар. Тогава Европа и Съединени американски щати не взеха ограничения против Русия и през ноември държавното управление на Сарадж се обърна за помощ към Турция. Анкара, която към този момент доставяше дронове, оръжия и военни инструктори за силите на Сарадж, се съгласи да ускори поддръжката. В подмяна Триполи призна правото на Турция да сондира за газ и нефт в Средиземно море, с което разсърди Гърция, Кипър, Европейски Съюз и Египет, претендиращи за тези запаси, написа " Вашингтон пост ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР