Западна Германия е била предварително уведомена от тайните служби за

...
Западна Германия е била предварително уведомена от тайните служби за
Коментари Харесай

Германското разузнаване, ЦРУ и превратът на Пиночет

Западна Германия е била авансово известена от тайните служби за готвения в Чили боен прелом на военачалник Пиночет. Как немското разузнаване си е сътрудничело с Централно разузнавателно управление на САЩ? Въпросите са доста, отговорите - спестовни.

Военният прелом в Чили през 1973

Германското държавно управление реагира прекомерно сдържано на питане по отношение на съдействието на немското външно разузнаване (БНД) и американското Централно разузнавателно управление на САЩ с военните диктатури в Гърция и Чили при започване на 60-те и 70-те години на предишния век. В края на предходната година политици от Левицата, измежду които и депутатът Ян Корте, показаха на Външното министерство в Берлин лист с десетки въпроси по отношение на това съдействие.

Отговорът на немското държавно управление от 5 декември бе толкоз нищожен, че Корте внесе публична тъжба против кабинета, обвинявайки го в липса на предпочитание за съдействие с Народното събрание. " Тези отговори са чисто безсрамие ", съобщи депутатът.

Германското външно министерство в действителност призна, че тогавашното социалдемократическо държавно управление на Вили Бранд е знаело авансово за планувания прелом в Чили, проведен от военачалник Аугусто Пиночет. Външното министерство в Берлин обаче не разкрива никакви елементи за ролята на тогавашното немско държавно управление в подтекста на тези трагични събития. На 11 септември 1973 година военните в Чили събарят демократично определения президент-социалист Салвадор Алиенде. Арестувани са десетки хиляди чилийци, хиляди са избити.

Кога и под каква форма е работило Разузнавателна служба на ФРГ в Чили?

Германското държавно управление отхвърля да отговори и на някои централни въпроси по отношение на съдействието сред Централно разузнавателно управление на САЩ, подкрепяло режима на Пиночет, и немското външно разузнаване (БНД). От Берлин настояват, че " разкриването на сходни наличия би нарушило прецизната и безсрочна взаимна дискретност, която е в основата на всяко съдействие сред тайните служби ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР