Западна Австралия ще отмени новия закон, защитаващ обектите на аборигенското наследство

...
Западна Австралия ще отмени наскоро наложените закони, насочени към защита
Коментари Харесай

Западна Австралия ще отмени наскоро наложените закони, насочени към защита на обектите на аборигенското културно наследство, след широко разпространена опозиция от страна на фермери и дребни собственици на земя, каза премиерът на щата.

Законът за аборигенското културно наследство влезе в сила на 1 юли и има за цел да предотврати повторение на унищожението, наблюдавано в 46-000-годишното скално убежище в дефилето Джуукан, което беше разрушено от англо-австралийската минна фирма Rio Тинто по време на разширяването на мина за желязна руда.

Древното скално убежище е едно от най-ранните известни места, обитавани от коренното население на Австралия и съдържа някои от най-старите артефакти.

Премиерът на Западна Австралия Роджър Кук каза във вторник, че петседмичният закон се е оказал твърде сложен и разногласен от влизането си в сила и правителството на щата ще го отхвърли и ще възстанови и измени закон от 1972 г., за да гарантира защитата на важни сайтове.

„Трагедията в дефилето Джукан в Пилбара в началото на 2020 г. беше глобален срам – и беше ясно, че трябва да предотвратим подобно нещо да се случи отново“, написа Кук в сайта за микроблогинг, известен преди като Twitter.


Законът, който влезе в сила миналия месец, имаше за цел „да предотврати унищожаването на значително аборигенско културно наследство“ в Западна Австралия, но законодателството беше отишло твърде далеч, каза Кук.

„Стана ясно, че законът отиде твърде далеч – въвежда сложни разпоредби и в крайна сметка поставя тежестта върху обикновените собственици на имоти“, каза той.

„Простите и ефективни“ изменения на по-стария Закон за аборигенското наследство от 1972 г. биха били достатъчни за предотвратяване на друг инцидент в дефилето Juukan, продължи Кук, добавяйки, че измененият стар закон ще позволи на собствениците на имоти да продължат да управляват имотите си „точно както през последните 50 години”.

Унищожаването на скалните убежища в дефилето Джуукан причини дълбоко безпокойство на местните групи в Австралия и доведе до глобален протест, който в крайна сметка коства работните места на главния изпълнителен директор, председателя и висшите ръководители на Рио. Инцидентът предизвика и национално разследване.


Главният изпълнителен директор на Федерацията на фермерите в Западна Австралия Тревър Уитингтън каза пред агенция Ройтерс, че злополучният закон за защита на аборигенското наследство не е подходящ за целта и неговата група чака да види какво включват измененията в закона от 1972 г.

„Всяка нова земеделска дейност, която предприехме, ще изисква ново проучване на наследството“, каза той за отмененото законодателство.

„Беше неизпълнимо.“

Аборигенската корпорация Puutu Kunti Kurrama and Pinikura (PKKP), чиито скални убежища бяха унищожени през 2020 г., заявиха през уикенда, че са опустошени от съобщенията за предстоящото решение на правителството на щата да отмени новия закон.

„Предишният закон за наследството … позволи безразсъдното унищожаване на ждрелото Juukan. Въпреки че новият закон не е перфектен, той е по-добър от това, което замени“, каза председателят на PKKP Тери Драге в изявление.

„Ако правителството на щата се беше вслушало в обратната връзка на общността по време на фазата на консултация, нямаше да сме в тази каша. Коригирайте насоките, които са най-големият проблем, а не отменете закона“, каза той.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР